Neotkrivena blaga Bosne i Hercegovine: Upoznajte svoju domovinu!

 

Bosna i Hercegovina pored kulturno-historijskih spomenika je bogata i prirodnim fenomenima koji su nerijetko skriveni od očiju javnosti. Predstavljamo vam nekoliko destinacija koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Jedan od najljepših simbola Parka prirode “Blidinje” su sigurno “Hajdučka vrata”. Nalaze se na istočnom dijelu planine Čvrsnice i predstavljaju prirodni fenomen. To je zapravo karakteristični prsten u stijeni. “Hajdučka vrata” se nalaze na 2074 m n/v i odredište su planinara i zaljubljenika u prirodu. Geomorfološki spomenik prirode predstavlja jedan od najljepših vidikovaca na bosansko-hercegovačkim planinama. Legenda kaže da su se tu proglašavali hajduci te da onaj ko prođe kroz ova vrata postaje otporan na metke.

 

U sklopu Nacionalnog parka Sutjeska nalazi se i planina Zelengora poznata po velikom broju ledničkih jezera, od kojih su najpoznatija Kotlaničko, Orlovačko, Štirinsko, Jugovo, Donje i Gornje Bare koja se kolokvijalno nazivaju “gorske oči”. Gusta šuma, nepregledni pašnjaci i jezera sa kristalno čistom vodom ne ostavljaju ravnodušnim nikoga. Zelengora je teško dostupna pa se zato vrlo mali broj ljudi usudi da je posjeti.

Photo: bmihalje/ Instagram

Iako nije nastalo prirodnim putem nego je ljudskih ruku djelo, Buško jezero je svakako neiskorišteni turistički potencijal. Najveća je vještačka akumulacija u jugoistočnoj Evropi čija je izgradnja počela 1970ih zajedničkim projektom bivše Savezne Republike BiH i Savezne Republike Hrvatske. Značajan broj turista posjeti ovo jezero jer ima uslove za jedrenje i druge sportove na vodi.

Vodopad Kravice udaljen je 40 km od Mostara i prema mišljenju mnogih najljepše je čudo prirode u BiH. Visok je 30m i nalazi se na rijeci Trebižat. Upravo na ovom vodopadu snimljen je  kultni film “Orlovi rano lete”.