SIPA svoje redove pojačala sa 15 novih inspektora

Pred ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem je danas zakletvu položilo 15 kadeta SIPA-e u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

15 polaznika pohađalo je i uspješno završilo osnovnu policijsku obuku za sticanje čina mlađi inspektor nakon stroge selekcije  koju je provela Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. Zvanično su, polaganjem zakletve, stupili na dužnost.

Radončić je izjavio da se od njih očekuje  profesionalnost i požrtvovanost i te rekao da mu je drago jer je SIPA ojačana mladim kadrovima. Pozvao je kadete da daju svoj maksimum na novim radnim mjestima.

Zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević rekao je da SIPA danas sa ponosom promoviše 12. generaciju kadeta i te da je velika čast i odgovornost biti policijski službenik SIPA-e. Dodao je da se od kadeta očekuje da posao policijskog službenika obavljaju zakonito, profesionalno i časno.

Nastavni plan i program za kadete realizovan je kroz 17 predmeta, a to su: Policijski poslovi i ovlaštenja, Rukovanje naoružanjem i Vještina gađanja, Kriminalistička taktika, tehnika i metodika, Sigurnost saobraćaja i Upravljanje policijskim vozilom, Specijalni fizički odgoj, Fizička kultura i prva pomoć, Kriminalistička psihologija, Ustavno uređenje i Sistem državne uprave, Krivično, prekršajno i Krivično-procesno pravo, Ljudska prava, Informatika i komunikacije, Engleski jezik, te Kriminalističke istrage.

Milica Burić je proglašena kadetkinjom generacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)