O nama ljudima: Nepravedna priča najmlađe osobe osuđene na smrt

George Stinney Jr. bio je najmlađa osoba osuđena na smrt u 20. stoljeću u Sjedinjenim Američkim Državama. Imao je samo 14 godina kada su ga pogubili na električnoj stolici.

Tijekom suđenja, i sve do dana pogubljenja, uvijek je u rukama nosio Bibliju, tvrdeći da je nevin.

Optužen je za ubojstvo dviju bijelih djevojčica, Betty (11) i Mary (7), čija su tijela pronađena u blizini kuće u kojoj je tinejdžer živio s roditeljima.

U to su vrijeme svi porotnici bili bijelci. Suđenje je trajalo samo dva sata, a kazna je izrečena 10 minuta kasnije.

Dječakovi roditelji dobivali su prijetnje i nisu im dopustili da mu daju darove u sudnici, a zatim su bili protjerani iz grada.

Prije pogubljenja, George 81 dan nije mogao vidjeti svoje roditelje. Bio je smješten u samici, 80 km od svoga grada. Saslušali su ga samog, bez prisustva roditelja ili odvjetnika.

Na glavu su mu spojene elektrode jačine 5380 volti.

Tek 70 godina kasnije njegovu je nevinost konačno dokazao sudac u Južnoj Karolini. Greda kojom su ubijene dvije djevojčice težila je više od 19,07 kilograma. Zato je bilo nemoguće da ju je Stinney podignuo, a kamoli da ju je uspio dovoljno snažno baciti da ubije dvije djevojčice. Dječak je bio nevin, a neko je sve to smislio da ga optuži samo zbog boje kože.

Ovaj je slučaj nadahnuo Stephena Kinga da napiše svoju knjigu “Zelena milja” koja je 1999. godine dobila filmsku adaptaciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)