Obilježena 120. godišnjica postojanja i uspješnog rada Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo

Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo danas je prigodnim programom u Vijećnici i priredbom štićenika obilježio jubilarnih 120 godina od osnivanja.

Iza 120 godina rada i postojanja stoji uspjeh svih onih ljudi koji rade u direktnom radu sa djecom i svih onih koji godinama rade u interesu djece koja borave u ovoj ustanovi.

Zaposlenici ovog doma trenutno vode brigu o 90 štićenika. Svih proteklih decenija nastojali su djecu odgojiti, školovati i zdravstveno zbrinuti, te pripremiti ih da nakon punoljetstva brinu o sebi.

Tarik Smailbegović, direktor ove kantonalne javne ustanove, koja je nekada nosila naziv i Dječiji dom Bjelave, izjavio je da je današnji dan za njih veoma emotivan, budući da je na jednom mjestu okupljen velikih broj bivših štićenika i uposlenika.

„Naša ustanova postoji zaista dugo. Vrlo je velik taj period u kojem djelujemo u Sarajevu i na ovaj način smo htjeli poslati poruku svima da je briga o djeci bez roditeljskog staranja prisutna, da imamo dosta dobrih rezultata, da možemo još bolje raditi, posebno u zajednici. Zato nam je bitno da smo danas svi na jednom mjestu, da šaljemo poruku javnosti da se stvaraju nove ideje, nove mogućnosti“, poručio je Smailbegović.

Zahvalio se svima koji su doprinijeli da u ovih 120 godina na hiljade djece budu sretni, zadovoljni i korisni članovi društva.

Najavio je da bi 2020. godina za Dom trebala biti u duhu tranzicije, odnosno transformacije.

„Da imamo što više malih porodičnih domova u zajednici, da ostavljamo kolektivni način stanovanja iza nas, a da imamo male grupe do šest djece koje će biti u stanovima koje ćemo imati u saradnji s opštinama, lokalnim zajednicama i ministarstvom i da te male zajednice budu puno bliže komšiluku, zajednici, svim resursima koje nudi naše društvo“, rekao je Smailbegović.

Odgajateljica u ovoj ustanovi Behka Hrvat, koja u Domu radi od davne 1984. godine, izjavila je da su emocije preplavile i uposlenike i djecu te da ih ovaj jubilej čini izuzetno ponosnim.

„Emotivno sam ispunjena. Ovdje među nama su i štićenici koji su već formirani ljudi, koji imaju svoje porodice i oni su došli uveličati naš rođendan“, rekla je Hrvat.

Za djecu koja izraze želju da nastave školovanje, Kanton Sarajevo i resorno ministarstvo su omogućili da se do 27. godine vrši finansiranje.

Obilježavanju 120. godišnjice djelovanja ove ustanove prisustvovao je veliki broj zvanica, među kojima osobe koje rade sa mladima i djecom bez roditeljskog staranja, stručnjaci iz oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva, predstavnici političkog,kulturnog i sportskog života u Kantonu Sarajevu, kao predstavnici nevladinih organizacija i drugih donatora koji podržavaju njihov rad.

Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo osnovan je 1900. godine. Dom se nalazio na više lokacija u gradu Sarajevu, da bi nakon Drugog svjetskog rata ostao samo na jednoj lokaciji na Bjelavama, gdje se i danas nalazi. Dugi niz godina Dom je mijenjao nazive. Sadašnji naziv ove ustanove je KJU “Dom za djecu bez roditeljskog staranja” Sarajevo.

Djelatnost ovog Doma odnosi se prije svega na pružanje usluga cjelokupnog zbrinjavanja, odgoja, školovanja, zdravstvene zaštite djece bez roditeljskog staranja i djece čiji je razvoj ometan porodičnim prilikama, kao i prihvat trudnica i prvorotkinja sa djecom do šest mjeseci starosti.