Ostala je pjesma i tužno sjećanje: Na današnji dan rođen je Toše Proeski, anđeo s mikrofonom

Toše Proeski legendarni je makedonski pjevač, omiljen u svim krajevima Balkana. Njegovne pjesme slušale su sve generacije, mladi, stariji, osnovni, srednjoškolci, i svi oni su se stapali s njegovim riječima.

Možda i ne možemo reći da je on bio makedonski pjevač, možda bi bolje bilo reći on je bio naš pjevač, pjevač svih nas sa makedonskim pasošem.

Momak anđeoskom glasa koji odiše ljubavlju danas bi napunio 39 godina. Bio je specifičan, umiljat i ono najbitnije skroz drugačiji.

Bio je inspiracija svima, imao je svijetlu budućnost, imao je ono što mnogi danas nemaju. On je bio dio te kulturne muzike, opuštajuće, i što bi starije generacije kazale, prave muzike.

Zato nam je trebao Toše i njegova muzika, ali je više nema. Otišla je budućnost, kreacija i mladost.

Toše Proeski poginuo je u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. godine u 26. godini života oko 6.20 sati kod Nove Gradiške na autocesti A3 Zagreb – Lipovac, na putu iz Skopja prema Zagrebu. Svi su toga dana oplakivali mladi izgubljeni život.

Njegov prijatelj i vozač, 32-godišnji Georgij Georgijevski, izgubio je kontrolu nad ličnim automobilom i udario je u teretni kamion. Njegova menadžerica Ljiljana Petrović zadobila je lakše, a vozač teže tjelesne povrede.

Makedonska televizija prekinula je emitovanje programa, kako bi objavila vijest o njegovoj smrti. U toj je zemlji 17. oktobar proglašen danom žalosti, kada je Toše i ispraćen na vječni počinak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)