Sine, Hase je tukao Engleze, Švabe i Ruse i ovo sad mu je posljednji meč: Godišnjica smrti Asima Ferhatovića

O Asimu Ferhatoviću Hasetu, kao fudbaleru poznato je sve. Čitavu karijeru, sa izuzetkom kratkotrajnog angažmana u Fenerbahceu, proveo je na Koševu.

Za Sarajevo je odigrao 204 prvoligaške utakmice i postigao 75 golova. Računajući i nezvanične utakmice, Hase je dres Sarajeva oblačio 422 puta, a protivničke mreže tresao je u 198 navrata.

Ko je bio Asim Ferhatović?

Asim Ferhatović je rođen u staroj građanskoj porodici. Cijeli život je proveo u Sarajevu, na istoj adresi. Tu je i upoznao Vahidu, s kojom je 1957. godine zasnovao porodicu i stekao s njom troje djece, Senadu, Merdinu i Ademira. Važio je kao uzoran suprug i otac i bio poštovan u široj porodici kao dobar domaćin i prijatelj. Asim je posebno bio pažljiv prema starijima i nemoćnima. Djeca su ga voljela jer je prema njima bio blagonaklon i brižan. Njegov porodični život bio je osnova njegove sreće i zadovoljstva, a sve to bilo je upotpunjeno i vrlo uspješnom sportskom karijerom.

Slobodno se može reći da je Asim Ferhatović bio sretan čovjek, kao što je i sve one oko njega okruživala dobrota i sreća. Međutim brojne uspomene kod porodice i starih prijatelja ispunjavaju nas neskrivenim ponosom. Taj osjećaj ni nakon toliko vremena od Asimove smrti nije izblijedio, nego je čak sve intenzivniji, što kao i legenda o jednom plemenitom čovjeku i sjajnom sportašu postaje nezaobilazna stranica u historiji grada Sarajeva.

U ljeto 1963. godine, Hase napušta Koševo. Nakon derbija sa Željezničarom, u posljednjem kolu, u kojem je Hase stigao i postići gol, odlazi za Tursku, gdje potpisuje ugovor sa slavnim Fenerbahceom. Poslije samo mjesec dana, četiri odigrane utakmice i jednog postignutog gola, Hase se vraća u svoje Sarajevo, uz čuvene riječi:  “Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu samo u Sarajevu igrati.”

Asim Ferhatović preminuo je samo dan nakon što je napunio 54 godine (25. januara 1987. godine). Čovjek koji je živio tako intenzivno, koji se trošio, a najmanje pažnje poklanjao sebi, upravo je sagorio. Prekinuo ga je infarkt i duboka bol u prsima…

Dženaza je označena kao jedna od najvećih u našem gradu. Ispraćen je na vječni počinak dostojanstveno. Sarajevo, grad i klub oprostili su se od svog velikana, ali poštu Asimu Ferhatoviću odali su i svi ljubitelji sporta, posebno fudbala. Dolazak brojnih gostiju i Asimovih poštovalaca, ne samo iz nekadašnje države, nego i iz inozemstva bio je čin poštovanja i zahvalnosti za sve ono što je kao nogometaš i čovjek Asim činio za života.

Uspomena na Haseta obilježena je na mnoge načine. Hasetovo ime danas nosi stadion Koševo, ulica u Sarajevu, musluk česma na Baščaršiji, omladinska škola fudbala FK Sarajevo, tradicionalni malonogometni i šahovski turniri, a Hasetov lik i djelo će zauvijek ostati utkani i u mnoge pjesme, kao i u poštansku marku izdatu od strane BH Pošte.