kšc e1578857658527

Otkazana nastava u sarajevskoj školi zbog zagađenja zraka

Iz Uprave Katoličkog školskog centra Sv. Josip otkazali su nastavu zbog prekomjernog zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo.

Ističu kako će dodatne obavijesti vezane za početak nastave u drugom polugodištu biti objavljenje tokom sutrašnjeg dana.

Koncentracije čestica prašine PM10 u zraku i danas su izrazito visoke, zbog čega je u svim zonama Kantona Sarajevo i dalje na snazi epizoda “Uzbune”.

Prosječne izmjerene vrijednosti PM10 danas na automatskoj stanici Ilijaš iznosile su 644 µg/m3, na Ilidži –492µg/m,3na Otoci 447 µg/m3, te na Vijećnici 347µg/m3.

Apeluje se da se kretanje u „zonama uzbune“ umanji na minimum, naročito u večernjim satima kada se očekuje ponovno rast koncentracija PM10.

Sarajevo je jučer i prekjučer prema podacima sa zvaničnih mjernih stanica zauzelo neslavno prvo mjesto najzagađenijih gradova u svijetu, a stanovnici bosanskohercegovačke prijestolnice su upozoreni na veoma štetne zdravstvene posljedice izrazito opasnog stepena zagađenosti zraka te je bila proglašena epizoda “Uzbuna”.

Epizoda Uzbuna podrazumijeva zabranu kretanja automobila i teretnih vozila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju, organizaciju nastave u školama sa ciljem izbjegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a može doći i do obustave nastave, te zabranu korištenja čvrstih goriva i teških ulja.