Protest radnika sarajevske firme Euro Profil ispred suda u Sarajevu

Grupa radnika sarajevske firme Euro Profil okupila se danas ispred zgrade Općinskog suda u Sarajevu kako bi izrazila nezadovoljstvo i zabrinutost za opstanak kompanije nakon što su im optuženi za primanje dara i drugih oblika koristi Sedin Halilagić i Elvedin Mahmutović ostali dužni milion KM.

Elvedin Mahmutović je direktor firme Smart Invest, koja je 50 posto vlasnik Sarajevo Towera.

On ne želi potpisati isplatu novca za ugovorene poslove, te mu sud nije zabranio obavljanje dužnosti direktora kompanije Smart Invest. Obavljao je funkciju direktora kompanije Panamera, koja se bavi izgradnjom i prodajom nekretnina, dok je Sedin Halilagić radio u odjelu prodaje nekretnina u Sarajevo Toweru, luksuznom neboderu koji se pravi na području općine Novo Sarajevo kod Hitne pomoći.

Šef gradilišta, Muhamed Husanović istakao je da je firma Euro Profil pred bankrotom, a 50 ljudi sa svojim porodicama je očajno, jer su u neizvjesnosti šta će biti s njihovim poslom i egzistencijom.

Radnici su naglasili da je Mahmutović “reketario” njihovu firmu. Kako se navodi u optužnici Tužilaštva KS, Sedin Halilagić i Elvedin Mahmutović terete se da su od kraja maja 2019. do 10. jula 2019. godine kao odgovorne osobe firme Smart Invest, koja je bila angažirana na izgradnji stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Tower, od podizvođača radova više puta tražili novac u iznosu od 200.000 KM, kako bi mu priznali izvršene građevinske radove pritom ga uslovljavajući prijetnjom aktivacije bankarske garancije date za ovaj posao.

Radnici mirno stoje i drže transparente na kojima piše „ Pravda za hodžu, kazna za hadžiju“, “Spora pravda nije pravda”, “Zaštitite zvizdače”, kao i fotografije optuženih.

Okupili su se ispred suda jer je za danas zakazano ročište u ovom predmetu na kojem će biti pročitana optužnica.

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo u oktobru 2019. godine protiv Sedina Halilagića i Elvedina Mahmutovića zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi.

Na prijedlog Tužilaštva KS optuženima su tada produžene mjere zabrane i to – zabrana sastajanja s određenim osobama i redovno javljanje nadležnoj policijskoj stanici.

Također, postupajući tužilac predložio je i oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)