Sarajevo prodisalo, Ilijaš najzagađeniji, a Tuzlaci najavili nove proteste

Sarajevo je danas u popodnevnim satima prodisalo nakon poprilično dugotrajne epizode zagađenja, iako je nivo PM čestica i dalje poprilično visok, a zrak klasificiran kao vrlo nezdrav. Trenutno najzagađenija općina u Kantonu Sarajevo je Ilijaš, gdje je nivo PM10 čestica izmjeren 777 mikrograma po metru kubnom.

U sarajevskoj A zoni (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi grad) najveće zagađenje izmjereno je kod Američke ambasade gdje je izmjeren nivo PM10 čestica 255 µg/ m3.

Bitno je napomenuti da čestice PM10 nemaju donju granicu, tačnije uvijek su otrovne, a što su više zastupljene u zraku više su otrovne. Epizoda smoga u Londonu, koja je trajala samo pet dana krajem 1952. godine, ubila je 12.000 ljudi. Procijenjeno je da je srednja dnevna vrijednost PM10 tih dana u Londonu iznosila 840 mikrograma po metru kubnom.

Zatažili smo savjez iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo, a odgovornik ljekar smjene kazao nam je da se izlasci na otvoren prostor ne preporučuju u jutarnjim satima.

“Hroničnim bolesnicima i starijim osobama se preporučuje da izlaze u ranim jutarnjim satima kada je povećan promet vozila, kao i od 15 do 17 sati kada su najveće gužve. Također se preporučuje građanima da koriste maske sa filterima, koje mogu smanjiti prodiranje štetnih čestica do plućnih organa. Ukoliko nemaju masku, neka koriste barem šal preko usta, iako on neće osobito zaštiti od loših čestica”, kazala je dr. specijalista urgentne medicine Azra Pašić.

U Tuzli su zbog istog problema najavljeni novi protesti i to već u srijedu. Sinoćnji protesti Tuzlaka nisu urodili plodom.

Također, iz Univerzitetskog kliničkog centra su za sutra najavili pres-konferenciju Klinike za plućne bolesti kako bi upozorili na aktuelnost ovog problema.

Vrijednosti štetnih PM čestica u Tuzli dostižu 750.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)