Sadašnji koronavirus neodoljivo podsjeća na SARS: Šta se zapravo dešavalo 2003. godine

Koronavirus koji se širi Kinom i svijetom, pritom odnoseći živote neodoljivo podsjeća na epidemiju SARS-a 2003. godine koja je odnijela 774 života širom svijeta. 

Obje epidemije svoj ciklus su počele iz Kine i za obje se pretpostavlja da su virusi prešli sa životinje na čovjeka, i to sa slijepog miša koji je u ovoj zemlji delicija.

Kada su u pitanju tržnice u kini posjetioci, odnosno kupci, nalaze se između mrtvih i živih životinja. Raznolike su kineske pijace, pa tu ima miševa, pasa, kokoši, svinja, zmija, slijepih miševa i drugih životinja. Upravo sa pijace na kojoj su se prodavali slijepi miševi u Wuhanu je počela epidemija koronavirusom, do tada nepoznatom nauci.

Wuhan je od četvrtka u karantinu, najvećem do sada, te niko od 11 miliona stanovnika ne može izaći iz grada. U drugim kineskim gradovima putnicima koji ulaze u metro se mjeri temperatura.

Nauka je već prihvatila informaciju da su slijepi miševi krivci za SARS.

Šta je zapravo SARS?

Teški akutni respiratorni sindrom (engl. SARS – Severe acute respiratory syndrome) bolest je disajnih puteva kod ljudi koju uzrokuje SARS coronavirus (SARS – CoV).

Virus je zamalo učinio da 2003. godine iz epidemije preraste u pandemiju. Razlika je u tome što se za epidemiju uzimaju zaraze u okviru jednog regiona, najčešće države. Međutim, ukoliko zaraza pređe granice države ona se naziva pandemijom.

Između novembra 2002. i jula 2003., izbijanje SARS-a na jugu Kine izazvalo je obolijevanje 8.098 osoba, što je rezultiralo sa 774 smrtna slučaja u 17 zemalja, većinom na kineskom kopnu i Hong Kongu. Smrtnost je iznosila 9,6 posto.

Od 2004. godine nisu zabilježeni slučajevi SARS-a u svijetu, ali su 2017. godine naučnici izolovali virus iz slijepih miševa u provinciji Yunnan.

Kako je sve počelo?

Vjeruje se da je epidemija SARS-a započela u provinciji Guangdong, u novembru 2002. godine, gdje je prijavljen prvi slučaj. Pacijent, poljoprivrednik iz Shundea, Foshana u Guangdongu, liječen je u prvoklasnoj bolnici u Fosanu.

Nedugo zatim je preminuo i nije postavljena definitivna dijagnoza o njegovom uzroku smrti. Iako su poduzeli neke radnje radi kontrole, kineski vladini dužnosnici nisu obavijestili Svjetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji sve do februara 2003. godine. Ovaj nedostatak otvorenosti uzrokovao je kašnjenja u naporima za kontrolu epidemije, što je rezultiralo kritikom Narodne Republike Kine od međunarodne zajednica. Kina se od tada službeno izvinila zbog sporosti u rješavanju epidemije SARS-a.

SARS se prvi put pojavio 27. novembra 2002. godine, kada je kanadska Globalna mreža javnog zdravstvenog obavještavanja (GPHIN), elektronski sistem upozorenja koji je dio Globalne mreže za upozorenje i odziv bolesti Svjetske zdravstvene organizacije (GOARN), pokupila izvještaje o epidemiji gripe.

Dakle, iako su prvi izvještaji o neobičnoj epidemiji bili na kineskom, engleski izvještaj nastao je tek 21. januara 2003.

Epidemija je došla do izražaja u javnosti u februaru 2003. godine, kada je američki biznismen koji putuje iz Kine, Johnny Chen, bolovao od simptoma nalik pneumoniji dok je bio u letu za Singapur. Avion se zaustavio u Hanoju u Vijetnamu, gdje je žrtva preminula u francuskoj bolnici. Nekoliko medicinskog osoblja koji ga je liječio ubrzo je razvio istu bolest uprkos osnovnim bolničkim procedurama. Talijanski liječnik Carlo Urbani prepoznao je prijetnju i prenio je SZO i vijetnamskoj vladi, a kasnije je i on podlegao bolesti.

Ozbiljnost simptoma i infekcija među bolničkim osobljem alarmirali su globalne zdravstvene vlasti koje su se plašile još jedne nove epidemije upale pluća. Dana 12. marta 2003. godine, SZO je objavila globalnu uzbunu.

Narednih godina su u Kini prijavljena četiri slučaja SARS-a između decembra 2003. i januara 2004. Desile su se i tri odvojene laboratorijske nesreće koje su rezultirale infekcijom. U jednom od tih slučajeva, bolesni laboratorijski radnik proširio je virus na još nekoliko ljudi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)