Sarajevska muzika nekad i sad: Od Bijelog dugmeta do Bube Corelli

 

Sarajevo je oduvijek bilo centar regije kada je u pitanju muzičko stvaralaštvo. Rock grupe rođene u Sarajevu obilježile su prošlo stoljeće ne samo Bosancima i Hercegovcima nego i svima sa prostora bivše Jugoslavije. Šta se desilo sa sarajevskom muzikom i u kojem pravcu ona ide?

Bijelo dugme

Neki osporavaju kvalitet ovog benda, ali činjenica je da se hitovi “Dugmića” i nakon skoro pola stoljeća pjevaju. I pjevaju ih svi, i stari i mladi. Da li je to dokaz o kvalitetu njihovog djelovanja, ne znamo. Procijenite sami.

Podsjetimo da je bend osnovan 1973. i da je aktivno djelovao do 1989. Raspad benda simbolički je prethodio raspadu Jugoslavije. Kompozitor i gitarista benda, Goran Bregović bio je jedini stalni član benda. Ostali članovi su se mijenjali pa su tako kroz bend na poziciji frontmena prošli Željko Bebek, Mladen Vojičić Tifa i Alen Islamović, na poziciji bubnjara Milić Vukašinović, Goran Ivandić i Dragan Jankelić, na poziciji klavijaturiste Laza Ristovski i Vlado Pravdić, dok je tekstove za veliki broj pjesama napisao poznati sarajevski pjesnik, Duško Trifunović.

Indeksi

I prije Bijelog dugmeta rock scena je bila u cvatu. Čak 1962. godine formirana je grupa “Indeksi”. Trajala je gotovo 40 godina! Indeksi pripadaju periodu kada su se u Jugoslaviji tek počeli javljati rock bendovi, inspirisani velikim svjetskim grupama. Indekse kritičari svstavaju u progresivni i psihodelični rock kao i većinu bendova tog vremena. Bend su osnovali  studenti sarajevskog univerziteta i dali mu ime po svojim studentskim knjižicama.. Davorin Popović se tek 1964.priključio bendu. Sve što se dalje dešavalo je historija. Tokom rata u BiH grupa Indexi nije radila, ali su snimili pjesmu “Ulica prkosa”. Davorin Popović, Đorđe Kisić i Fadil Redžić su sve vrijeme bili u Sarajevu pod opsadom. Posljednji koncert održali su u Banja Luci 2001. godine. Nakon smrti legende ovog benda,  Davorina Popovića, odlučili su da prestanu sa radom.

Nisu samo Indeksi i Bijelo dugme zauvijek ostavili trag na bh. muzičkoj sceni. Tu su i Crvna jabuka, Plavi orkestar, Zabranjeno pušenje i drugi.

Šta se to desilo našem društvu da osuđeni narko diler bude uzor djeci i tinejdžerima koji žive novu vrstu muzike?

Amar Hodžić, poznatiji kao Buba Corelli, sarajevski je reper i jedan od najplaćenijih muzičkih izvođača trenutno. Karijeru repera počeo je još kao tinejdžer, a proslavio se pjesmom “Oh, no”. Ništa ne bi bilo tako čudno da nije proveo skoro godinu dana u zatvoru jer je uhapšen zbog prodaje velike količine narkotika.

“Akime, ne činiš mi se jakim, ne
Bolje zahvali se meni što batine
Nisi dobio kad bio si u gradu prije
Nekoliko mjeseci i snim’o kadrove
Za svoj spot “Thug Life”, je*o mamine kosti, ko si ti?
Burazeru, treba te zbosti, loš si
Jednostavno si nepodnošljiv
Ne bi im’o delivery ni da radiš u pošti
Ja sjedim i čekam te dok svoj nož oštrim
Kakav West Coast, bro, ovdje u Bosni
Čuješ moj flow kako nosi
Ja stižem na motoru k’o Valentino Rossi
Coru nisi zaje*o, sebe zajeb*o si, naje*o si
Gang bang k’o Bang Bros i prep’o si se…”

Samo su neki od stihova u kojim mlade generacije vide uzore.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)