Sarajevski duhovni trokut želja

U Sarajevu, uprkos nedaćama preživio je običaj koji možda i ponajviše govori o ovom gradu i njegovom duhu. Neki ga zovu sarajevskim duhovnim trokutom, a drugi sarajevskim bunarom želja. Uključuje poklonjenja svetim mjestima islama, katoličanstva i pravoslavlja, a odvija se u krugu od stotinjak metara.

Kreće se sa Bistrika, obično utorkom i petkom, ispred Turbeta „Sedam braće“. Prilazi se s lijeve strane, od vrata i u otvor na njima ubacuju se dobrovoljni prilozi. Zatim se ide duž sedam prozora sa gvozdenim rešetkama i na svakom od njih ubacuje se jednak broj kovanica. Različita suma može se ubaciti jedino u otvor na vratima. Potom se uči dova za ispunjenje želja ili se moli svako na svoj način.

Vjerovanje kaže: ako prvi glas slučajnih prolaznika donese na svojim krilima pozitivnu i lijepu riječ, želja će se ostvariti, a ako riječ bude negativna najbolje je da se tog dana čovjek okani onog što je namjerio. Bez obzira na to kakav glas bio, namjernik se na kraju napije na česmi čiji je graditelj bio Čokadži Sulejman. Osoba se nikad ne vraća istim putem.

 

U crveno-bijeloj crkvi, u Ulici franjevačkoj, nalazi se svetište svetog Ante Padovanskog. Vjeruje se da ono krije dio moći koja se pripisuju ovom svecu i savremeniku svetog Franje Asiškog. I ovdje se ostavlja prilog, ravan onome za Turbe „Sedam braće“. Ispred crkve, pred statuom Žalosne Gospe, koja u krilu drži Isusa skinutog s križa, pali se svijeća, a na grudima se iscrta križ ili pomoli na neki drugi način.

Onda se uđe u crkvu, desno se nalazi kip svetog Ante, kojem se pomoli i ostavi se dar. Lijevo je kip Gospe, kojem se također pomoli i ostavi se dar. I na kraju prilog se ostavlja u kasi za kruh sv. Ante, koja se prazni svakog mjeseca i dijeli siromasima.

Dok se svijeće tope na svetištu svetog Ante, prolazi se pored crvene zgrade Pivare i prelazi Miljacka. Presiječe se Baščaršija i na samom njenom rubu ulazi u Crkvu svetih arhanđela Mihaila i Gavrila, odnosno Staru pravoslavnu crkvu, kako je narod zove. I ovdje se pali svijeća i ostavlja prilog u jednakoj vrijednosti kao za turbe i samostan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)