Sarajevski vječiti šminker: Fadil Kadić jedan je od najboljih jugoslovenskih reli vozača

Kada razmišljamo o sarajevskom sportu mnogi se odmah sjete slavne Olimpijade 84. godine, velike Bosne kao europskog prvaka, uspjeha FK Željezničar, FK Sarajevo, ali ima tu i drugih strana.

Danas se mnogo manje priča o Fadilu Kadiću, iako bi trebalo, a nekada su naslovnice medija bile nezamislive bez njegovog lika. Nizao je uspjehe, radio je ono što svaki muškarac barem jednom poželi u životu.

Ko je zapravo Fadil Kadić? Pa recimo da je do početka rata vozio automobile o kojima su mnogi sanjali. Fiat 850 sport, NSU TTS 1000, Zastava 101, Abarth, Golf GTI, Ford Eskort 2000 RS, Porsche 911SC i “abartovani“ Yugo sa više od 100 KS. Samo stariji sugrađani će sigurno da kažu da je sarajevski auto-moto svijet bio neizostavan dio sporta.

Šesterostruki je prvak BiH, prvi osvajač Zlatne kacige za trostruku titulu šampiona, tri puna član jugoslavenske reprezentacije i jedan od najboljih reli vozača u bivšoj državi. Kao profesionalni reli vozač “penzionisao” se prije nekih 14 godina.

U jednom od intervjua kazao je kako ga mnogi pitaju kako u poznim godinama pobjeđuje mlađe od sebe.

“Često me pitaju kako ja u tim godinama da pobjeđujem mlađe od sebe? Pa bio sam prvak velike države, član reprezentacije relija Jugoslavije, vicešampion Baklana, član fabričkog tima Zastave… Prema tome, kad dođete iz velike avlije u malu, lako je je biti prvi”, kazao je tada Kadić.

Kada spomene Fadila mnoge starije Sarajlije s osmijehom će kazati “vječiti šminker”, a kako i ne bi bio…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)