3 1

U Starom Gradu otvorena prva veterinarska apoteka: Vlasnici ljubimaca nisu imali potrebnu podršku u blizini

Amila Nuhić pokrenula je prvu veterinarsku apoteku na području općine Stari Grad, uz pomoć ove Općine.

Za svoj biznis plan i istraživanje tržišta koristila je podatke o broju kućnih ljubimaca u ovoj općini, i činjenicu da njihovi vlasnici nemaju potrebnu podršku u neposrednoj blizini.

Amila se za ostvarenje svoje poslovne ideje obratila Općini Stari Grad, te je aplicirala na javni poziv za podršku razvoju start-up biznisa koji su zajedno finansirali Općina Stari Grad i Institut za razvoj mladih KULT. Godinu dana poslije toga, nakon administrativnih procedura, pronalaska, adaptacije i opremanja prostora, Amila je danas ponosno predstavila svoju poslovnu ideju i otvorila vrata svoje veterinarske apoteke u ulici Koturova, u neposrednoj blizini Katedrale, saopćila je ova Općina.

Željela sam vlasnicima kućnih ljubimaca omogućiti pružanje usluga u našoj općini, da ne moraju ići daleko od kuće, pogotovo ako idu sa ljubimcem. Sada mogu doći ovdje, posavjetovati se, ja ću im reći šta treba da urade ili ih uputiti negdje drugo. Ovdje mogu kupiti hranu, vitamine, suplemente, lijekove, sve što je potrebno za jednog ljubimca“, kazala je Amila.

I prije nego što je apoteka počela sa radom, kaže da su brojni vlasnici kućnih ljubimaca ulazili i raspitivali se za svoje ljubimce, što je za nju pokazatelj da se može nadati dobrom poslovanju. Ističe, da je prijavljivanje na javni poziv bio početak svega i da je to bila prava odluka.

Sredstva koja sam dobila na javnom pozivu za start-up bila su mi vjetar u leđa i mnogo su mi pomogla. Zaista sam zahvalna Općini Stari Grad i Kultu bez kojih ne bih mogla ostvariti svoje snove. Uz puno rada, želje, volje i strpljenja danas se obistinila moja ideja“, dodala je Amila.

Na poziv ove mlade djevojke spremne da vrijedno radi na ostvarenju svojih snova, otvaranju apoteke prisustovao je i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić. Podsjetio je da je Općina u posljednje četiri godine samostalno i u saradnji s partnerima izdvojila više od 300.000 KM za finansiranje pokretanja biznisa za mlade nezaposlene osobe.

Ovo je način da pomognemo mladim ljudima koji žele da rade, stvaraju svojim idejama i rukama. Naša je obaveza, i mene kao načelnika općine, da ih podržimo i pomognemo im u tome. Do sada smo finansirali pokretanje start-upa za 27 mladih ljudi i svakako ćemo u tom pravcu nastaviti i ubuduće“, izjavio je načelnik Hadžibajrić. Podsjetio je i da se već četiri godine, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, provodi program subvencioniranja kamatne stope za privrednike koji posluju u ovoj općini. Do sada je ovaj program iskoristio 31 poslovni subjekat iz Starog Grada, a Općina im je finansirala kamatnu stopu sa oko 135.000 KM. Ovi programi su nastojanja ove lokalne zajednice da se pokrene razvoj poduzetništva i smanjenje stope nezaposlenosti.

U 2020. godini u budžetu Općine Stari Grad planirana su sredstva u iznosu od 45.000 KM za finansiranje start-upa za mlade nezaposlene osobe s područja Starog Grada, starosti do 35 godina.