Vizuelno pojašnjenje/ Koronavirus u nekoliko dana stigao SARS: Broj zaraženih i preminulih vrtoglavo raste

Koronavirus napreduje brže nego očekivano, pa bi se sumnje pojedinih naučnika, koji su prognozirali da bi od ovoga virusa moglo biti preko milion oboljelih, mogle vrlo lako ostvariti. 

Trenutno je broj zaraženih (poznatih slučajeva) porastao na 7.912, dok je broj preminulih osoba porastao na 170. Od toga na Kinu otpada 7.801 zaražena osoba, dok je u ostatku svijeta registrovano 111 slučajeva.

U kritičnoj situaciji je 311 oboljelih, u ozbiljnoj situaciji je 980 osoba, stabilno ali pod obzervacijom su 6.183 osobe, dok je izliječeno tek 127 osoba.

Trenutno nema zabilježenih slučajeva smrti u ostatku svijeta.

Koliko koronavirus napreduje najbolje govore podaci oboljelih po danima: Trenutno 7.912; Jučer 6.145; Utorak 4.500; Ponedjeljak 2.798.

U nekoliko dana stigao SARS

Jučer su zdravstveni zvaničnici objavili da je broj zaraženih u nekoliko dana stigao SARS iz 2003. godine. Tokom te epidemije bilo je oko 8.000 zaraženih, dok je preminulo oko 800 osoba. Kada spomenemo SARS govorimo o periodu od 92 dana.

Broj zaraženih koronavirusom skače iz dana u dan i već je dostigao vrijednost oboljelih od SARS-a, dok je stopa smrtnosti i dalje nižda (za SARS oko 10 posto, dok je za koronavirus manje od 4 posto).

Sjeverna Koreja intenzivira napore u borbi protiv koronavirusa

Sjeverna Koreja intenzivira napore na sprečavanju širenja novog virusa iz Kine, dok izolirana zemlja blokira turističke posjete, smanjuje broj letova i mobilizira napore nadzora virusa, saopćio je u četvrtak zdravstveni zvaničnik Sjevera.

Kim Dong Gun, direktor u sjevernokorejskom ministarstvu zdravstva, izjavio je za Associated Press da je Sjever poduzeo “snažne preventivne mjere kako bi onemogućio virus da uđe u našu domovinu“.

Kim je kazao da je antiepedemijska agencija Sjevera ojačala provjere na granicama, u lukama i aerodromima, dok zdravstveni radnici “ulažu sve napore u nalaženje, izoliranje i liječenje svih pacijenata i sviju na koje se sumnja da su zaraženi virusom“.

Lokalne vlade pod rukovođenjem centralne komisije za javno zdravstvo ulažu svu svoju energiju u blokiranje širenja koronavirusa“, izjavio je Kim.

Sjeverna Koreja još nije izvijestila ni o jednom slučaju oboljenja od novog tipa koronavirusa prvi put uočenog u susjednoj Kini.

Podsjećamo, koronavirus je svoj životni vijek započeo u Wuhanu, gradu koji broji 11 miliona osoba. Kasnije je dokazano da je “mokra pijaca” Huanan izvor zaraze, a cijeli grad, kao i desetak drugih, je u karantinu.