Amfilohije odlikovao grupu “Beogradski sindikat”

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odlikovao je muzički sastav Beogradski sindikat Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, za, kako je navedeno “nadahnute pesme, revnost i brigu za majku Crkvu i sastradalnu ljubav posvedočenu kroz pesme ‘Dogodine u Prizrenu’ i ‘Sviće zora’, posvećene odbrani svetinja u Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Gramatu i orden je u ime grupe primio Aleksandar Protić – jedini član koji je uspeo da uđe u Crnu Goru, dok su ostali članovi grupe – Boško Ćirković, Feđa Dimović i Blažo Vujović – u subotu vraćni sa graničnog prelaza i sa aerodroma, kazali su iz Beogradskog sindikata.

„Beogradski sindikat“ je trebalo u nedelju uveče da učestvuje na litiji u podgoričkom naselju Stari aerodrom i nakon toga nastupi ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, saopštila je Mitropolija.

Zahvaljujući se na nagradi, Aleksandar Protić je kazao da mu je žao zbog odsutnosti ostalih članova grupe, ističući da svima njima „sve ovo što se dešava poslednjih dana u Crnoj Gori daje veliku vjeru i nadu“.

“Beogradski sindikat” je prošle nedelje objavio pesmu “Sviće zora” posvećenu događanjima u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Na svom YouTube kanalu su napisali da je pesma snimljena “u znak zahvalnosti braći i sestrama iz Crne Gore”.