Amir Misirlić uskoro predstavlja novu knjigu: Obuhvata meni najzanimljiviji period rock scene

Bosanskohercegovački novinar i publicista Amir Misirlić uskoro predstavlja svoju novu knjigu “Soundtrack vremena 2” o jugoslovenskoj rock sceni u periodu 1973-1989.

Za Sarajevsku seharu je pojasnio da je prva knjiga obuhvatila početak rock and roll-a, dok u novoj knjizi Misirlić se osvrnuo na njemu najzanimljiviji period.

Prva knjiga je izašla 2008. godine i nisam ni očekivao da ću čekati da objavim taj drugi dio pošto sam mislio da to ide godinu za godinom“.

Dakle, prva knjiga je obuhvatila period od početka samog rock and roll-a u svijetu pa i kod nas; 1955.  pa do 1973. Ova druga obuhvata neki meni najzanimljiviji period, a nadam se i onima  koji će čitati. Znači početak Bijelog dugmeta, 1974., pa sve tamo do 1989. i do početaka raspada i jugoslovenske rock and roll scene i Jugoslavije“, rekao je u razgovoru za naš portal.

Na pitanje šta misli o današnjoj muzičkoj sceni rekao je kako su današnji muzički izvođači u prednosti zbog razvoja tehnologije, ali je teže doći do slušalaca zbog velikog muzičkog spektra na tržištu kao i konkurencije.

Naglasio je da je i u “zlatno doba” jugoslovenske muzike bilo onih lošijih bendova kojih se danas niko i ne sjeća pa će tako za 30-40 godina “živjeti” samo kvalitetni, svevremenski izvođači.

Nekada je bilo teže objaviti, ali ono što se objavljivalo i nalazilo je put do slušalaca. Teško je reći nekad je bilo bolje pa sada ne valja. Ja obično kažem da smo samo bolji bili mi, da smo bili mlađi pa smo nostalgični”.

Onda novije generacije vide kako im roditelji pričaju o nekadašnjoj sceni pa onda misle da je to bilo nešto sjajno i bajno. Bilo je to lijepo, ali i danas imamo sjajnih novih izvođača, novih bendova. Ja sa nestrpljenjem čekam da čujem treći album grupe Helem nejse. Javili su mi da poslušam to prije, da napravim recenziju. Dubioza kolektiv je nešto što nismo imali ni krije rata“, dodao je.

O Amiru Misirliću

Amir Misirlić ugledni je sarajevski novinar koji je svoju karijeru započeo u “Oslobođenju” radeći intervjue sa najvećim zvijezdama bivše Jugoslavije kao što su Bora Đorđević, Balašević, Crvena jabuka i drugi.

Objavio je i nekoliko knjiga od kojih se ističu “Dedo“, “50 godina jugoslovenskog pop rocka“, “Vrijeme žetve” i mnoge druge.

Kako kroz svoju novinarsku karijeru, tako i kao pisac čuva ono najbolje što je izrodila muzička scena Zapadnog Balkana.