Analiza/ Uzbudjiv nastavak sezone: Šta su radili premijerligaši tokom zimske pauze?

Nakon više od dva mjeseca, vraća nam se Premijer liga. Lopta će se napokon zakotrljati 22. februara na našim terenima.

Poznato je da je pauza u Premijer ligi BiH jedna od najdužih u Europi, i sigurno da su se ljubitelji našeg najjačeg takmičenja zaželili da ponovno gledaju svoje ljubimce.

Premijer liga Bosne i Hercegovine dugo se provlači po floskulama kao jedna od najslabijih liga na svijetu, ali niko ne može osporiti činjenicu da je jedna od najzanimljivijih liga kako u regionu, tako i šire. Po mnogima ova sezona je jedna od najinteresantnijih i najjačih sezona otkad se igra ovo takmičenje.

Povratkom Veleža i Borca liga je dobila mnogo, ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu su kao nikada prije mnogo više popunjavali stadione u našoj zemlji, što baš i nije bio slučaj ranijih godina izuzet kada su naši klubovi igrali europske utakmice.

Svi će se složiti sa tim da liga nikada nije bila jača i zanimljivija, dovoljno govori podatak da se pet klubova nalazi u liniji od pet bodova, a ligu su pojačali mnoga dobro poznata imena kao što su Tino-Sven Sušić, Zinedin Mustadenagić, Nemanja Bilbija, Miloš Filipović, Goran Zakarić…

Analizirali smo šta su radili naši premijerligaši ove zime. Koga su to doveli, ko je napustio redove bh. klubova. U nastavku ćemo predstaviti svaku ekipu.

FK Sarajevo

Fudbaleri Sarajeva ove sezone imaju samo jedan cilj, a to je odbrana titule prvaka.

Sarajevu do kraja prvenstva neće biti lako, obzirom da su se svi rivali pojačali. Kada se sve sagleda, Sarajevo je dovelo najveće pojačanje ove zime.

To je Tino-Sven Sušić i na njega ne treba puno trošiti riječi. Sigurno da će Tino biti veliko pojačanje za bordo tim, ali i za čitavu ligu. Pored njega tim sa Koševa je doveo još tri provjerena igrača.

Zinedin Mustedanagić je mladi reprezentativac naše zemlje i došao je naposudbu iz češke Sparte. Ivan Jukić dolazi kao slobodan igrač, a njegov posljedni klub je bila poljska Korona Kielce. Hrvoje Miličević je štoper i zadnji vezni, a njegov posljednji klub je bio kazahstanski Aktobe.

Sarajevo je ove zime bilo blizu dovođenja još dva jako poznata imena našoj javnosti. Riječ je o Izetu Hajroviću te Anelu Hadziću, ali do transfera ipak nije došlo. Sarajevo izgleda spremno, a jedna stvar još uvijek nije poznata.

Ostaje nam još da vidimo da li će Darko Lazić, stameni štoper ostati na Koševu i produžiti ugovor. Ukoliko se to ne dogodi, vjerovatno ga čeka ista sudbina kao Joachima Adukora prošle zime. Već jutros mediji pišu da Darko Lazić neće produžiti ugovor, te ga porede sa Adukorom.

Tim sa Koševa je ove zime promjenio i trenera. Tako je umjesto legende kluba Husrefa Musemića, na čelo stručnog štaba došao Vinko Marinović koji je sa Zrinjskim osvojio Premijer ligu 2016. godine. Njegov posljednji angažman bila je U-21 reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Dolasci: Tino-Sven Sušić(TSV Hartberg, Austrija), Zinedin Mustedanagić(Sparta Praha-posudba), Ivan Jukić(Korona Kielce, Poljska), Hrvoje Miličević(Aktobe, Kazakhstan).

Odlasci: Miloš Stanojević(Ankaragucu, Turska), Gedeon Guzina(NK Istra, Hrvatska), Bojan Letić(Radnički Niš, Srbija), Alen Mustafić(Slovan Bratislava, Slovačka-posudba), Hamza Bešić(Olimpik Sarajevo-posudba), Kenan Dervišagić(FK Rudar Kakanj-posudba), Mario Crnički(Čelik Zenica-posudba), Mufid Salčinović(HNK Čapljina-posudba).

FK Željezničar
Željezničar na titulu čeka još od 2013. godine, a navijači plavih sa Grbavice iz sezone u sezonu se nadaju da će oni biti ti koji će se na kraju sezone radovati.

Željezničar ove sezone predvođen sjajnim Semirom Štiličem izgleda dosta dobro. Drugi su na tabeli, iako su imali furiozan start, pri kraju prvog dijela sezone su zakazali.

Dva domaća poraza prvo od Širokog Brijega (1:2), te Veleža (0:2), pokazala su da negdje škripi. Ipak navijačima daju nadu dvije velike pobjede u gradskom derbiju protiv Sarajeva (5:2) i (1:3), što dovoljno pokazuje da se derbi digao na jedan veći nivo.

Plavi su prodali najboljeg strijelca lige Sulejmana Krpića koji je otišao u Koreu. Na njegovo mjesto doveli su dobro poznato lice i miljenika navijača Ivana Lendrića, koji se nakon dvije i pol godine vratio na Grbavicu.

Veliko pojačanje za Željezničar sigurno će biti i štoper Aleksandar Jovanović koji je na Grbavicu došao iz daleke Koreje.

Dolasci: Aleksandar Kosorić(Balzan FC, Malta), Luka Miletić(Čelik Zenica), Aleksandar Jovanović(Jeju United, Korea), Nermin Jamak(Čelik Zenica), Ivan Lendrić(Zrinjski Mostar), Frane Ikić(NK Fužinar, Slovačka), Mirza Šubo(FK Igman), Vernes Karavdić(FK Rudar Kakanj), Eldar Šehić(Tošk Tešanj), Dženan Osmanović(Radnik Hadžići).

Odlasci: Sulejman Krpić(Suwon Bluewings, Korea), Enes Sipović(Umm Salal, Qatar), Jadranko Bogičević(Slavija Sarajevo), Asim Zec(Zrinjski Mostar), Haris Hajdarević(Sloboda Tuzla-posudba).

FK Borac Banja Luka
Borac je možda i najveće iznenađenje ove sezone. Nakon 19. odigranih kola zauzimaju visoko treće mjesto na tabeli sa samo bodom manje od aktuelnog lidera Sarajeva, te isto bodova kao i Željezničar.

Borac ove godine napada mjesta koja vode u Europu, no kako stvari stoje i sa trenutunim igračkim kadrom, nisu daleko ni on šampionske titule.

Ipak u Borcu su skromni, idu utakmicu po utakmicu, ali su svi svjesni da će bodove iz Banja Luke biti teško odnijeti. Borac je ove sezone doveo povratnika u našu ligu.

Goran Zakarić je pojačao tim iz Bnaja Luke, i nema sumnje da će on predstavljati veliko pojačanje za njih u nastavku sezone. Ovaj klub nije mnogo mjenjao ekipu ovaj prelazni rok, doveli su tek tri igrača, a klub su napustila dva igrača.

Marin Galić dobro poznato ime bh. nogometnoj javnosti je došao iz Inter Zaprešića, kao i Milan Sikanjić kojem je istekla posudba u Rudaru iz Prijedora.

Dolasci: Goran Zakarić (US U Craiova, Rumunija), Marin Galić (Inter Zaprešić, Hrvatska), Milan Sikanjić (Rudar Prijedor).

Odlasci: Marko Savatović, Nemanja Trkulja.

FK Tuzla City

Tuzla City je prvi dio sezone završila na četvrom mjestu tabele, što je zaista veliki uspjeh za tim koji sa klupe predvodi proslavljeni fudbaler naše zemlje Elvir Baljić.

Tuzla se nada jednom od mjesta koje vode u Europu, a oni su se kao i svi dosta dobro pojačali pred nastvak uzbudljivog prvenstva.

Najveće pojačanje za Tuzlake očekuje se da bude veznjak Dejan Maksimović, koji je ove zime napustio redove Radnika iz Bijeljine.

Tuzla City u svojim redovima ima najboljeg strijelca ove sezone, a to je Vojo Ubiparip, koji je svojim golovima Tuzli donio visoko četvrto mjesto tabele. Ostaje nam da vidimo ima li Tuzla snage do kraja se boriti za sami vrh tabele, a njihov put neće biti lagan jer već u prvom kolu ove godine gostuju Sarajevu na Koševu.

Dolasci: Dejan Maksimović (Radnik Bijeljina), Badara Badji (Zvijeza 09), Nikola Leković (Mladost, Srbija), Fili Arežina (NK Lokomotiva Zagreb, Hrvatska), Muzafer Ivković (Bratstvo Gračanica), Azir Muminović (Sloboda Tuzla), Vedin Kulović (GOŠK Gabela).

Odlasci: Said Husejinović (Sloboda Tuzla), Bnejamin Čalaković (Dinamo Vranje, Srbija), Huso Karjasević (Zvijezda Gradačac), Eldin Hasanbegović (OFK Gradina), Ermin Musić (Podrinje), Nemanja Zlatković, Nassim Zitouni, Borislav Terzić.

HŠK Zrinski Mostar

Zrinjski je uz Sarajevo ove zime odradio možda i najbolji prelazni rok.

Doveli su Plemići dosta provjerenih imena, između ostalih tu se izdvajaju povratnici u redove Zrinjskog, Nemanja Bilbija koji je svojim golovima donio tri pehara pod Bijeli Brijeg, te Miloš Filipović koji se nakon kratke epizode u Grčkoj vraća tamo gdje je proveo najbolje dane svoje karijere.

Zrinjski važi za jedan od najvećih klubova u državi, to dokazuje i pet osvojenih trofeja u posljednih deset godina, a ove sezone predvođeni mladim stručnjakom Mladenom Žižovičem nadaju se da će se vratiti na pobjednički kolosijek.

Dolasci: Nemanja Bilbija (Gangwon FC, Koreja), Josip Čorluka (NK Domžale, Slovačka), Toni Tipurić (Njardvik, Island), Miloš Filipović (AE Larisa, Grčka), Asim Zec (FK Željezničar), Ivan Jajalo (Slaven Belupo, Hrvatska), Dinko Horkaš (Dinamo Zagreb, Hrvatska-posudba), Robert Mišković (Dinamo Zagreb, Hrvatska-posudba), Miljan Škrbić.

Odlasci: Advan Kadušić (NK Celje, Slovenija), Kenan Topalović (Rudar Prijedor), Ivan Lendrić (Željezničar), Jasmin Čeliković (HNK Rijeka, Hrvatska), Staniša Mandić (NS Mura, Slovenija), Anoruo Uche, Marko Bencun.

FK Radnik Bijeljina

Fudbalski Klub Radnik posljednjih godina se izgradio u veoma jakog premijerligaša.

Radnik je svakom neugodan rival pa tako i ove sezone u kojoj se trenutno nalaze na šestom mjestu premijerligaške karavane, sa svega sedam bodova manje od lidera. Radnik sigurno da ima motiva da se bori za sami vrh, ali da li će imati snage se izboriti sa ostalim ekipama ostaje nam da vidimo.

Na kormilo Radnika vratio se Slavko Petrović, trener koji je sa Radnikom osvojio kup Bosne i Hercegovine 2016. godine pobjedivši u finalu Tuzlansku Slobodu.

Nisu puno Bijeljinci mjenjali ekipu , doveli su tek četiri igrača, a najviše se očekuje od povratnika Ševke Okića.

Tim iz Bijeljine je doveo bivšeg štopera Sarajeva Sašu Novakovića i sigurno da će on predstavljati veliko pojačanje za stamenu odbranu Radnika. Prvu utakmicu ove godine Radnik će odigrati na svom terenu protiv Željezničara.

Dolasci: Kenan Sarić (Zvijezda Gradačac), Stefan Janjić (Podrinje), Ševko Okić (Čelik Zenica), Saša Novaković.

Odlasci: Eldar Hasanović (Persita Tangerang, Indonezija), Mihailo Ilić (Zvezdara, Srbija), Dejan Maksimović (Tuzla City).

NK Široki Brijeg

Široki Brijeg igra jednu od svojih lošijih sezona u historiji.

Širokobriježani se nalaze tek na sedmom mjestu tabele što je rijetko bio slučaj zadnjih godina. Tim sa Pecare spada u veliku četvorku bh. nogometa koju pored Širokog čine Sarajevo, Željezničar i Zrinjski.

Cilj Širokog do kraja sezone je izboriti mjesto koje vodi u Europu, u slučaju da to ne uspiju to bi mogla biti najgora sezone za ovaj klub posljednjih godina. Igrački kadar Širokog je dosta mlad, ostaje nam da vidimo da li će imati dovoljno zrelosti da ostvare cilj do kraja sezone.

Dolasci: Kristijan Medić (Olimpik Sarajevo), Marin Glavaš (SC Weiz, Austrija), Marko Pervan (Botev Plovdiv, Bugarska), Zvonimir Begić (Croatia Zmijavci, Hrvatska), Toni Nikić (Croatia Zmijavci, Hrvatska), Stjepan Radeljić (NK Osijek, Hrvatska-posudba).

Odlasci: Luka Knežević (Croatia Zmijavci, Hrvatska), Ilija Mašić (Croatia Zmijavci, Hrvatska), Dominik Kovačić (NK Lokomotiva Zagreb, Hrvatska), Zvonimir Vukoja.

FK Velež Mostar

Nakon lošeg početka sezone i tri poraza u prva tri kola, ekipa Veleža se napokon stabilizovala.

Velež će u drugu polusezonu ući dosta jačii spremniji . Doveli su rođeni nekoliko provjerenih imena i sa pravom se nadaju dobroj polusezoni.

U Veležu vlada jedna lijepa priča, ali ipak teško je očekivati da će do kraja sezone rođeni uspjeti stići ekipe sa vrha tabele.

Mostarcima je primarni cilj bio opstanak u ligi, ali ako se ipak ukaže prilika za nešto više, siguno je da će je iskoristiti. Najzvučnije pojačanje ove zime je sigurno Samir Radovac, fudbaler koji je sa dosta uspjeha nosio dres Sarajeva.

Radovac je zadnju epizodu imao u grčkoj ekipi PAS Giannina, ali se nije naigrao.

Sve je iznenadilo završetak karijere do zadnje polusezone Veležovog beka Yani Urdinova, koji se neočekivano povukao iz fudbala krajem prošle godine. Ono što je sigurno, tim koji sa klupe predvodi mladi Feđa Dudić nikome neće biti lagan zadatak.

Dolasci: Samir Radovac (PAS Giannina, Grčka), Frauk Bihorac (Kabel Novi Sad, Srbija), Berin Čatić (Travnik), Omar Pršeš (Sloboda Tuzla), Edis Rahimić (Jednistvo Bihać).

Odlasci: Velimir Berisha (Chinida, Rumunija), Uira Marques (TOŠK Tešanj), Vasko Kalezić (Budučnost Podgorica, Crna Gora), Denis Biševac (Novi Pazar, Srbija), Amar Alikadić (FK Igman-posudba), Yani Urdinov (Kraj karijere), Elmir Kuduzović, Adnan Dudić.

FK Mladost Doboj-Kakanj

Ekipi Mladosti slijedi velika borba za opstanak. Imaju svega 17 bodova nakon 19. odigranih kola i nalaze se na devetom mjestu.

Ekipa sastavljena od većinom mlađih igrača nada se da će uspjeti sačuvati premijerligaški status i naredne sezone.

Doveli su Kakanjci nekoliko dobrih igrača, a među njima se izdvajaju najviše Nedim Hadžić, mladić koji je ponikao u Sarajevu, i koji je prije dvije godine prešao u Portugalsku drugu ligu, tačnije u Leixoes, ali se nije naigrao.

Rijad Sadiku je također bivši omladinac Sarajeva. Svoju zadnju epizodu imao je u Belgijskom Mouscronu ali on kao i Hadžić nije dobijao previše minutaže.

Čelnike Mladosti raduje dolazak na posudbu Nemanje Nikolića koji je prošlo ljeto potpisao za slavni Olympiacos. Najveće pojačanje za Mladost sigurno će biti ostanak sjajnog Matthiasa Fanima, za kojeg je bilo ponuda ove zime ali se ništa konkretno nije desilo.

Dolasci: Rijad Sadiku (Mouscron, Belgija), Aleksandar Mirkov (Smederevo, Srbija), Miloš Nikolić (Sloboda Užice, Srbija), Anel Dedić (Čelik Zenica), Nemanja Nikolić (Olympiacos, Grčka-posudba), Nedim Hadžić, Filip Dujmović.

Odlasci: Emir Velić (SAK Klagenfurt, Austrija), Tarik Abdulahović (Olimpik Sarajevo), Kenan Hreljić (KF Teuta, Albanija), Šerif Hasić (PSM Makassar, Indonezija), Kenan Horić (Čelik Zenica), Semir Smajlagić (ND Gorica, Slovačka), Faruk Jusić (Rudar Kakanj-posudba), Filip Dujmović (Spartak Subotica, Srbija), Mario Crnički (Čelik Zenica), Ahmad Assaf, Nemanja Dragutinović, Andrej Todorović.

FK Sloboda Tuzla

Sloboda igra jednu od najlošijih sezona u historiji.

Ekipa sa Tušnja ne zna za pobjedu još od 8. kola Premijer lige. Posljednju pobjedu ostvarili su još u septembru prošle godine protiv Banjalučkog Borca rezultatom 3:1.

Ipak dosta stvari se promjenilo u Slobodi posljednjih mjeseci. Nova uprava je došla na čelo kluba i naziru se bolji dani za velikana iz Tuzle. Ipak pred njima nije lagan zadatak, cilj je opstanak u ligi, a obzirom na pojačanja koja su doveli, sigurno da imaju dovoljan kvalitet.

Najveće pojačanje za Slobodu vjerujemo da će biti povratnik u redove Slobode Said Husejinović. On je slobodu napustio prošlo ljeto i prešao u redove gradskog rivala Tuzla City, ali se samo nakon pola godine vraća tamo gdje je i počeo svoju karijeru.

Dolasci: Elvedin Herić (NK Triglav, Slovenija), Haris Kotarević (Olimpik Sarajevo), Said Husejinović (Tuzla City), Amar Nisić (Slaven Živinice), Haris Hajdarević (Željezničar-posudba), Bakir Karić (FK Miričina), Adnan Golubović (Vis Pesaro, Italija-posudba).

Odlasci: Edin Salkić (Bratstvo Gračanica), Omar Pršeš (Velež Mostar), Sabit Alispahić (NK Metalleghe), Marinko Rastoka (Rudar Prijedor), Eldin Omerović (Slaven Živinice), Azir Muminović (Tuzla City),Adnan Osmanović (Olimpik Sarajevo), Adel Hlilović, Yoann Martelat, Adnan Buljić.

NK Čelik Zenica

U Čeliku su se nadali da će se ove sezone boriti za Europu, ali od toga nema ništa. Čelik je prikovan za dno tabele i nalaze se na pretposljednjem mjestu tabele sa svega 16. bodova.

Zeničani su jako loše prvi dio sezone priveli kraju i u zadnjih sedam utakmica imaju šest poraza i svega jednu pobjedu.

Pravi šok za Zeničane je uslijedio početkom novembra prošle godine, kada zbog neizmirenih obaveza prema bivšim igračima, nisu mogli odigrati derbi protiv Željezničara na Grbavici. Željezničaru su tako dodijeljena tri boda za zelenim stolom.

Ipak u Zenici se nadaju da će i naredne sezone gledati Premijer ligu na Bilinom polju. Doveli su možda i najviše igrača, ali vidjećemo kako će se oni snaći na našim terenima.

Dolasci: Kenan Horić (Mladost Doboj-Kakanj), Nikola Bjeloš (Slavija Sarajevo), Firat Gullu (Galatasaray U19, Turska), Semir Bajraktarević (Flamurtari FC, Albanija), Mirnes Mesić (Mošćanica), Emirhan Topcu (Rizespor, Turska-posudba), Nermin Hajdarević (FC Shkupi, Makedonija), Mario Crnički (Sarajevo), Sanin Klarić.

Odlasci: Nikola Baban (Olimpik Sarajevo), Ševko Okić (Radnik Bijeljina), Nermin Jamak (Željezničar), Anel Dedić (Mladost Doboj Kakanj), Enio Zilić (Rudar Kakanj), Luka Miletić (Željezničar), Marin Jurina (Mezokovesd, Mađarska), Mirnes Mesić (FC Shkupi, Makedonija-posudba), Haris Dilaver, Ljubiša Pecelj, Slavko Brekalo.

Zvijezda 09

Zvijezda od svog ulaska u Premijer ligu se bori sa problemima. Ove sezone su prikovani za dno sa samo osam bodova i na posljednjem su mjestu na tabeli.

Zvijezda je u prvoj polusezoni ostvarila samo jednu pobjedu i to protiv Zrinjskog, bilo je 2:0. U posljednjoj utakmici prošle godine otkinuli su bod i Sarajevu (1:1), ali teško je očekivati neko veliko iznenađenje. Doveli su par igrača, a vidjet ćemo koji će se od njih pokazati i da li će biti od pomoći Zvijezdi 09 u pohodu za opstanak u Premijer ligi BiH.

Dolasci: Edin Murga (Mosta FC, Malta), Antonio Vidović (HNK Orašje), Nermin Haljeta (Drava Ptuj, Slovenija), Nikola Vujanac (Radnik, Srbija), Vladan Mandić (Slavija Sarajevo), Milivoje Lazić.

Odlasci: Haris Mehmedagić (Stadl-Paura, Austrija), Badara Badji (Tuzla City), Ivan Mičunović (FK Bokelj, Crna Gora), Dušan Babić, Fedor Predragović, Srdjan Ajković, Ismar Hairlahović.

Sumiranje

Ono što je sigurno jeste da nas očekuje veoma uzbudljiva završnica prvenstva. Ostalo je još 14 kola, borba za naslov nikad nije bila zanimljivija, ali ništa manje nije interesantna borba za Europu kao i opstanak. Još 42. boda su u igri i sve je moguće.

Prvenstvo se nastavlja naredni vikend 22. februara kada će se odigrati dueli 20. kola Premijer lige,  a sastaju se:

Velež- Zvijezda 09 – 22.02.

Radnik- Željezničar – 22.02.

Sarajevo- Tuzla City – 22.02.

Sloboda- Mladost Doboj-Kakanj – 23.02.

Čelik- Zrinjski – 23.02.

Široki Brijeg- Borac – 23.02.

Rezultati by SofaScore