Zašto je Manchester City izbačen iz Lige prvaka?

Vijest da je Manchester City izbačen iz Lige prvaka uzdrmala je nogometni svijet. Za mnoge ova vijest je iznenađujuća, ali kada se otkrije šta se krije iza svega, onda uopće nije iznenađenje.

Manchester City slovi kao jedan od najbogatijih klubova na svijetu, a upravo zbog pretjerivanja u trošenju svog novca i kršenja pravila finansijkog fair playa, naredne dvije sezone nećemo ih gledati u najjačem klupskom takmičenju na svijetu.

Naravno zabrana stupa na snagu tek od naredne sezone. City ima pravo na žalbu i nema sumnje da će podići najjače advokate na noge da se riješi ovaj slučaj, ipak posljednju riječ će imati UEFA.

Šta je to Finansijski fair play?

FFP ili financijski fair play jedna je od najčešće spominjanih sintagmi europskog nogometa u zadnjih nekoliko godina. Pravila financijskog fair playa dogovorena su prvi put 2009. godine, a počela su se primjenjivati od sezone 2011./2012. Šta bi onda najjednostavnije rečeno bio financijski fair play?

FFP je zamišljen kao skup pravila, koja bi trebala osigurati da europski nogometni klubovi ne troše više od onog što zarađuju, a sve u cilju dugoročne stabilnosti i održivosti kluba.

“Klubovi moraju dokazati da su podmirili svoje račune!”

Onaj ključan dio je taj da ako vlasnik kluba ulaže vlastita sredstva u klub, onda minus u tri godine može biti 30 miliona eura. Ako ipak, vlasnik ne ulaže svoja sredstva, onda minus u tri godine može biti svega pet miliona eura.

Sankcije za nepoštivanje tih odredbi su u rangu od financijske kazne do izbacivanja iz europskih natjecanja. Na taj način trebalo bi osigurati financijsko “zdravlje kluba”, odnosno osigurati da će manjak novca vlasnik pokriti iz vlastitih sredstava, a ako ne ulaže, onda će klub biti samoodrživ.

U zadnjih 20-ak godina europski je nogomet doživio pravu eksploziju potrošnje u svrhu zadovoljenja sportskih ciljeva i osvajanja trofeja, ali i zbog egoizma vlasnika. Milanski Inter i njegov sada već bivši vlasnik Massimo Moratti tokom 1990-ih, Chelsea i Roman Abramović te oni za sada najveći slučajevi Manchester Citya i PSG-a.

Upravo oni su najveći primjeri klubova koji su u jednom periodu trošili enormne količine novca u svrhu ostvarivanja vlastitih ciljeva, puno više nego što su ostvarili prihoda.

To se isplatilo u domaćem natjecanju, konkretno govoreći o Cityu i PSG-u, njihov cilj već dugi niz godina je osvajanje trofeja Lige prvaka, ali ni City ni PSG nikada nisu bili ni blizu toga.

Zahvaljujući velikim uplatama na račun klubova, pozajmicama koje bi se poslije otpisale ili jednostavno plaćanjem klupskog duga njihovi su vlasnici često bili izloženi kritikama. Arsene Wenger ovu je politiku nazivao “financijskim dopingom”.

FFP je trebao osigurati provedbu sankcija za klubove, koji se ne budu pridržavali pravila, a one su uključivale opomenu ili upozorenje, oduzimanje bodova, novčane kazne, manje novca od nagradnog fonda u natjecanjima, zabranu transfera i diskvalifikaciju iz europskih natjecanja, kao najstrožu sankciju. Takvu je upravo doživio Manchester City.

Engleski je klub navodno zaobilazio pravila kada je u pitanju poslovanje sa sponzorima povezanim s vlasnicima kluba. Football Leaks je, u suradnji s njemačkim Der Spiegelom, objavio dokumente prema kojima se može zaključiti da je City pokušao zaobići neka UEFA-ina pravila oko financijskog fair playa.

City je navodno dobivao financijske injekcije od investitorske kompanije iza koje stoje Ujedinjeni Arapski Emirati. Novac je upumpavan kroz sponzorske ugovore s kompanijama kao što je Etihad, glavni sponzor kluba.

Već mjesecima City je predmet istrage UEFA-inih regulatornih tijela, koja su se više puta sastajala u Nyonu kako bi raspravljala o zaključcima istrage, a sada je i službeno UEFA objavila kaznu, na koju klub ima pravo žalbe pred Međunarodnim sudom za sport, koji jedini može pobiti odluku iz Nyona.

“Upleten je i Infantino”

U maju 2018. godine Der Spiegel i European Investigative Collaborations, mreža međunarodnih medija, objavili su niz dokumenata koje je prikupila platforma Football Leaks koja se bavi otkrivanjem nepravilnosti u svjetskom nogometu.

Ti dokumenti su optuživali Manchester City i PSG zbog kršenja pravila FFP-a, ali i sadašnjeg predsjednika FIFA-e Giannija Infantina i bivšeg predsjednika UEFA-e Michela Platinija koji su im u tome pomogli.

Infantino je navodno dok je bio glavni tajnik UEFA-e 2014. godine omogućio PSG-u i Manchester Cityju minimalne kazne zbog kršenja financijskog fair-playa. Klubovi su trebali platiti najmanje 60 miliona eura kazne, a na kraju su platili po 20 miliona eura.

Bilo kako bilo, ostaje nam da vidimo šta će se na kraju svega desiti, ali sigurno da će ova situacija biti dovoljna opomena za ostale klubove koji troše enormne količine novca. Šta će biti sa Cityem saznat ćemo uskoro kada će zasjedati Međunarodni sud za sport, koji će donijeti konačnu odluku za ovaj slučaj.