Biblioteka Memorijalnog centra Potočari bogatija za još 1.000 knjiga

Novootvorena biblioteka Memorijalnog centra Potočari od jučer je bogatija za još 1.000 knjiga. Riječ je o knjigama koje su donacija općinskog načelnika i Općine Stari Grad, te rezultat akcije provedene u svim osnovnim školama u ovoj općini i Zavodu Mjedenica.

Akcija je ralizovana putem općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport, a u posjeti Memorijalnom centru boravili su i direktori škola, te predstavnici Vijeća roditelja. Prisutnim učenicima održan je historijski čas, organizovan obilazak muzeja i mezarja, te projekcija filma o Srebrenici. Donaciju je primio direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić koji je uz riječi zahvale za donaciju biblioteci, podsjetio i da je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić među prvima planirao budžetska sredstva za podršku radu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari u ovoj godini.

Podsjećamo, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u decembru prošle godine je upriličeno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, a u cilju osiguravanja sredstava za podršku radu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Inicijativu je pokrenulo Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zajedno s upravom Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić prihvatio je ovaj prijedlog, te je u budžetu za 2020. godinu planirano 50.000 KM za ove svrhe.

Što se tiče biblioteke, upravo je direktor Suljagić nedavno pozvao putem društvenih mreža na akciju prikupljanja knjiga:

“Narode, sad ozbiljno: imamo malu biblioteku koju pokušavamo proširiti. Imamo i nešto novca za kupovinu knjiga, ali to nije dovoljno ni izbliza. Stoga, donirajte! Sve od historije do tzv. area studies, stare, nove, polovne, donirajte lično, donirajte u ime institucija”, napisao je nedavno Suljagić.

Jučerašnja akcija naišla je na veoma pozitivne komentare, među njima i Dijane Ćirić-Parla iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo koja je povodom akcije napisala:

“Danas je Općina Stari Grad povela male maturante, a velike ljude da posjete Memorijalni Centar u Srebrenici. Ponijeli su knjige koje su zajedno sa menadžmentima starogradskih škola skupljali da im obnove biblioteku. Znate li koliko je to civiliziran pristup u današnjem ludilu i najezdi negativnosti koje odrastanje naše djece prati?! Stari Grad Sarajevo je iznad toga”, napisala je i dodala: “Ponosna sam da sam stanovnk općine koja na ovaj način odgaja u svojim obrazovnim ustanovama. Moju djecu na povjerenje dajem!!! Hvala načelniku i vrijednoj Službi za obrazovanje. Hvala što odgajamo male velike ljude zajedno”, napisala je Parla.