Bijambare: Tišina na koju niste navikli, večernji šišmiši, potok koji žubori i smiruje

„Pećinski ukrasi i večernji šišmiši, tišina na koju niste navikli, cvijeće, livade i šume, potok koji žubori i smiruje, sve je to dio priče o Bijambarama“.

Poruka je koja dočeka svakog posjetioca jedinstvenog prirodnog okruženja koje se nalazi samo 40 kilometara udaljeno od Sarajeva, na putu prema Olovu.
Smještene na nadmorskoj visini od 952 metra, Bijambare se prostiru na gotovo 500 hektara.

Cijelo područje obraslo je gustom zimzelenom šumom, s prekrasnim livadama koje presijecaju dva potoka, tvoreći tako nekoliko malih privremenih jezera. Ovakva prirodna oaza privlači turiste iz svih krajeva svijeta.

Na ovom području ima ukupno osam pećina, a najatraktivnija je Srednja bijambarska pećina. Ona se sastoji od četiri hodnika, a posljednji je najakustičniji.

U Gornjoj bijambarskoj pećini pronađen je skelet pećinskog čovjeka i alati za obradu kamena, te kostur pećinskog medvjeda, koji se nalazi u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Ljetna temperatura u pećini je pet stepeni Celzijusa, dok se zimi mijenja, te se zbog pojačanog otapanja snijega stvaraju kapljice vode koje prave ledenice veličine čovjeka. Zbog toga je pećina zimi zatvorena za posjetioce.