Bosanskohercegovački teniser Mirza Bašić se plasirao u četvrtfinale u francuskom Šerburu

Mirza Bašić, bosanskohercegovački teniser, napravio je veliki preokret protiv Italijana Andree Arnaboldija, te je tako prošao u četvrtinu finala Challenger turnira u francuskom Šerburu. Bh. teniser je u osmini finala bio bolji rezultatom 2:1 (4:6, 7:6 (3), 6:3).

U prvom setu Arnaboldi je imao brejk loptu u četvrtom gemu, ali nije ju iskoristio. Međutim, jeste novu u desetom gemu, koja je ujedno bila i set lopta, tako da je italijanski teniser dobio prvi set rezultatom 6:4, piše sportcentar.ba.

Bh. teniser mnogo se mučio u drugom setu na svoj servis. U drugom gemu spasio je četiri brejk lopte. Italijan je imao i tri brejk lopte u četvrtom gemu, kada je iskoristio treću i oduzeo servis Bašiću te poveo sa 3:1. Ipak, naš teniser uspio je vratiti brejk zaostatka u sedmom gemu, a zatim je bio bolji u taj brejku sa 7:3.

Treći odlučujući set počeo je sa tri brejk lopte za Arnaboldija, ali sve ih je spasio Bašić. U četvrtom gemu bh. teniser je Italijanu oduzeo servis i poveo sa 3:1. Do kraja seta Bašić je uspio zadržati svoj servis, tako da je dobio ovaj set sa 6:3, a time i meč sa 2:1.

Bašić nije nikada poražen od Arnaboldija u karijeri, a ovo mu je bila četvrta pobjeda protiv Italijana. U četvrtini finala turnira u Francuskoj igrat će protiv boljeg iz duela Ruben Bemelmans – Mischa Zverev.