Legenda o gradu neobičnog imena: Vitez

Grad Vitez smješten je u centralnom dijelu doline rijeke Lašve u BiH i ima neobično ime. O imenu ovog grada postoje brojne legende.

Prvi pisani trag o ovom gradu datira iz 1590. godine, kada je sagrađena džamija na ruševinama vitezovog dvora, koji je sagradio vitez Radoša. Njegov dvor se vidio sa svih strana, pa su djeca gledajući u to polje navodno govorila: “tamo živi vitez”. To se s vremenom skratilo i ostala je izreka: “tamo je Vitez”.

Prema drugoj legendi, putnici zadivljeni ljepotom ovog kraja, kad su ulazili u Vitešku kotlinu, uzvikivali su riječi “Vita est”, koja se vremenom pretvorila u današnji naziv grada.

Iduća priča govori da je jedan od vitezova Bosanskog kraljevstva u borbi u Lašvanskoj dolini poginuo, ali ga je njegov konj nosio sve dok nije pao negdje na području današnjeg Viteza.

Jedna od legendi kaže da je despot Vuk Branković oteo u Sarajevu sestru muslimanskom junaku Aliji Đerzelezu. Ovaj ga stigne u dolini Lašve i zametne se boj. Mjesto koje je tu nastalo po tome dobije ime.

Područje Viteza je bilo naseljeno od davnina, a iskopinama je dokazano da je prostor šireg područja Viteza naseljen još od mlađeg kamenog doba. Prva naselja u okolini su pripadala Butmirskoj kulturi, a iskopavanjima je utvrđeno da je taj kraj bio naseljen i kasnije tokom bronzanog doba.

Jedan od najpoznatijih predmeta nađenih u Velikom Mošunju, je i bronzani mač vrhunske izrade. Veliki broj tih eksponata čuva se u muzejima.