Britanci štite okoliš: Povećava se broj ljudi koji kupuju second-hand odjeću

Svjetski ekonomski forum navodi da je prodaja second-hand odjeće preko eBaya porasla za 15 posto u posljednjih pet godina.

U Velikoj Britaniji odjeća ima četvrti najveći negativni utjecaj na okoliš jer se više od polovine modnih dodataka odbaci za manje od godinu dana korištenja.

Tekstilna industrija je među najvećim zagađivačima okoliša. Ova industrija ima veliki izazov i cilj, a to je da zadovolji potrebe kupaca, ali i nadjača konkurenciju. Jedini način za to je da se koriste različiti materijali i proizvodi više odjeće, pri čemu se i troši dosta više energije.

Organizacija Oxfam tvrdi da se svake godine sačuva količina odjeće čija je težina jednaka težini Eiffelovog tornja. Međutim, 11 miliona komada odjeće se godišnje baci u Ujedinjenom Kraljevstvu. Količina vode koja se potroši za proizvodnju jedne majice ili farmerica jednaka je onoj koju jedna osoba popije za 13 godina.

Velika Britanija je najveći izvoznik second-hand garderobe. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, prema podacima UIO BiH, tokom prošle godine u BiH je uvezeno ukupno 3.735.545,25 kilograma korištene odjeće i drugih korištenih tekstilnih proizvoda.