Društvenim mrežama se širi poruka “oslobodite Pinta”, čovjeka koji je razotkrio prevare Cityja

UEFA je sinoć donijela odluku da kazni Manchester City izbacivanjem iz najjačeg klupskog takmičenja, Lige prvaka, za naredne dvije sezone elitnog nogometnog takmičenja (2020/2021, 2021/2022), zbog kršenja finansijskog fair playa.

Radi se o tome da je ovaj klub lažno prijavio prihode od sponzora u papirologiji koju su dostavili UEFA-i.

Sudsko vijeće UEFA-e utvrdilo je nepravilnosti i žestoko kaznilo Manchester City, a Građani su najavili žalbu Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu u Lozani (CAS).

Čovjek koji je razoktrio ovaj klub je haker koji je napravio web stranicu Football Leaks i koji je medijima proslijedio veliki broj dokumenata koji dokazuju poreske prevare nogometnih zvijezda i klubova. Zove se Rui Pinto.

Medijski velikani poput Der Spiegela, Mediaparta, El Munda, Expressa i Le Soira objavili su seriju tekstova nakon provedenih istraga 2016. i 2018. godine.

Pinto je hakovao klupski email Manchester Cityja iz svog doma u Portugalu 2015. godine. Proslijedio je preko 70 miliona dokumenata koji dokazuju prevare nogometnih klubova novinarima.

Uhapšen je u Mađarskoj 16. januara 2019. godine, izručen je Portugalu i još uvijek je u zatvoru i čeka suđenje za 90 različitih krivičnih djela, među kojima su hakiranje, sabotaža i prevara.

U četvrtak mu je odbijena žalba, a već sinoć je stigla vijest o kazni za Manchester City.

Nakon toga hashtag “freepinto” počeo se širiti Twitterom, a on je nedavno u razgovoru za Der Spiegel istaknuo kako je bio svjestan da bi zbog svojih postupaka mogao odgovarati.

Bio sam svjestan da se sve može dogoditi. Znao sam da portugalske vlasti pokreću istrage protiv zviždača i bio sam spreman. Portugalske vlasti su u strahu od onoga što ja znam i zato je važno da ne izgubim razum. U početku sam vodio bilješke koje se tiču slučaja, ali su mi ih oduzeli. Moj advokat je bio prisutan kada su pretražili moju ćeliju i rekao mi je da to nije bilo legalno. Nisu to uradili zatvorski čuvari nego portugalski tužioci. Rade sve što požele. Prošlo je više od mjesec, a onda su mi vratili bilješke“, rekao je Pinto.

Nogometni navijači širom svijeta Pinta smatraju herojem, a ne kriminalcem.