Ekonomija Italije potonula 0,3 posto u posljednjem kvartalu : Najveći pad u posljednjih šest godina

Ekonomija Italije potonula je 0,3 posto u posljednjem kvartalu prošle godine, što je najveći pad zabilježen u poslednjih šest godina.

Usljed svjetske finansijske krize 2008. godine bruto domaći proizvod (BDP) Italije se smanjio za devet posto i od tada ima poteškoće na ekonomskom polju.

Bivši glavni ekonomista italijanskog trezora, Lorenzo Codogno, predviđa pad BDP-a između 0,5 i jedan posto u prvom tromjesečju, čime bi Italija mogla da uđe u četvrtu recesiju od 2008. godine.

“Prvi uticaj odraziće se na turizam i maloprodaju jer će ljudi ostajati kod kuće i otkazivati hotelske rezervacije”, kazao je Codogno i dodao da će kasniji uticaj još snažnije pogoditi kompanije kroz poremećaje u lancima snabdijevanja.

Zamjenica ministra finansija Italije Laura Castelli rekla je da bi Evropska unija (EU) trebalo da bude spremna da ponudi finansijsku pomoć Italiji ukoliko ona bude znatno oslabljena koronavirusom.

“Postoje sredstva koja bi EU mogla da nam pruži, a koja su povezana sa događajima koji bi mogli znatno da utiču na BDP zemlje”, navela je Castelli.

Ona je dodala da se nadaju da neće biti potrebna pomoć, ali ovo je situacija u kojoj EU mora da djeluje ukoliko bude neophodno.