Velika Britanija objavila platformu za trgovačke pregovore sa Evropskom unijom

Velika Britanija objavila je danas platformu za trgovinske pregovore sa Evropskom unijom (EU), u kojem otvoreno prijeti da će napustiti pregovarački sto ukoliko ne bude napretka u roku od četiri mjeseca.

Dvije strane imaju rok do juna da dođu do “opšteg nacrta sporazuma”, koji bi trebalo da bude završen do septembra.

U protivnom će se Britanija opredijeliti za “australijski tip” sporazuma, što je gubitnički trgovinski aranžman.

Velika Britanija i EU žele da postignu sporazum o slobodnoj trgovini, ali imaju izrazito suprotna stanovišta o tome kako on treba da se nadgleda i šta sačinjava fer konkurenciju između njihove dvije ekonomije. Britanija traži pravo da se ne pridržava propisa EU kako bi sklapala nove trgovinske sporazume širom svijeta i ojačala britansku ekonomiju.

EU, s druge strane, smatra da Britanija mora da prihvati pravila bloka u oblastima počev od državne pomoći do zaštite životne sredine, i da omogući pristup evropskim brodovima britanskim ribolovnim vodama, ukoliko dvije strane žele da postignu dobar sporazum.

London, međutim, želi poseban sporazum o ribolovu sa EU, mimo sporazuma o slobodnoj trgovini, pri čemu bi se na godišnjem nivou pregovaralo o podjeli ukupnog ulova.

Britanija je u platformi navela da želi da se u sporazumu utvrdi “zakonska obaveza” pristupa njenih finansijskih kompanija finansijskom tržištu EU. Trgovinski sporazum sa blokom trebalo bi da obezbijedi predvidivo, transparentno i prijateljsko poslovno okruženje, za prekogranične finansijske usluge.

Britanija želi, takođe, da njen sporazum sa EU uključi recipročnu obavezu da se neće ublažavati i smanjivati nivo zaštite i standarda u radnom zakonodavstvu, kako bi se podstakli trgovina i investicije.

U dokumentu se navodi da od Britanije ne bi trebalo zahtijevati da poštuje propise EU i da trgovinski sporazum ne smije ni na koji način da ograničava njen poreski suverenitet.