Flote dronova raspoređene da prskaju dezinficijens iznad kineskih gradova

U Kini se svakodnevno pronalaze načini kako se boriti sa novim koronavirusom koji sve više života odnosi. Jedna od posljednjih mjera borbe bila je izmjena funkcije dronova da bi mogli raspršivati dezinficijens. 

Flote ovakvih bespilotnih letelica primećene su u selima i gradovima širom zemlje, saopćeno je.

Videozapisi snimljeni u primorskim provincijama Jilin, Shandong i Zhejiang podijeljeni su na društvenim mrežama i prikazuju dronove kako lebde u zraku dok se dezinfekcijska tekućina prska iz uređaja ispod letjelice u atmosferu, piše LADBible.

Prema izvještajima, mještanin sela Heze, Shandong, upotrijebio je vlastiti osobni bespilotni drog za dezinfekciju površine 16.000 kvadratnih metara (172.000 četvornih metara) tokom jednog jutra.

Kaže se da se bespilotna letjelica pokazuje efikasnijom metodom održavanja javne higijene nego pješke ili automobilom.

Policija je također dezinficirala jugozapadnu provinciju Sečuan u područjima koja nisu inače lako dostupna, poput krovova zgrada.

Službenik za zaštitu usjeva Qin Chunhong, iz sela Longfu u Sečuanu, navodno je svoje selo dezinfikovao vlastitim dronom.

On je istakao da dronovi mogu pokriti puno šire područje i postići vrlo dobre rezultate prevencije bolesti.

Kako je dezinfekcijsko sredstvo bezopasno za ljude, to ne utječe na nečiji svakodnevni život“, kazao je Chunhong.

Do toga dolazi nakon što je Ministarstvo zdravstva potvrdilo ranije da su potvrđena prva dva pacijenta pozitivna na koronavirus u Velikoj Britaniji.

Profesor Chris Whitty, medicinski zvaničnik Engleske, je to i potvrdio.

Možemo potvrditi da su dva pacijenta u Engleskoj, koji su članovi iste porodice, pozitivno testirana na koronavirus. Pacijenti primaju specijalističku NHS njegu i mi koristimo isprobane postupke kontrole infekcije da spriječimo dalje širenje virusa”, kazao je.

Press Association tvrdi da su izvori bliski ovom slučaju kazali da se dvojica pacijenata liječe u bolnici u Newcastleu.

Otkako je virus pogodio Kinu početkom ovog mjeseca, oko 12.000 osoba zaraženo je ovim virusom, dok je do sada preminulo njih 259.

Prvi slučajevi u Velikoj Britaniji dolaze nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) globalnu epidemiju koronavirusa proglasila hitnim slučajem za javno zdravstvo od međunarodne važnosti.