Gradska uprava: 6. april ostaje kao Dan Grada Sarajeva

Obzirom da su se proširile lažne informacije o ukidanju 6. aprila kao Dana Grada Sarajeva, Gradska uprava je to odmah demantovala, te objavila da će 6. april i dalje biti obilježavan kao dan glavnoga grada Bosne i Hercegovine i da to nikada neće biti dovedeno u pitanje.

U saopćenju je također naglašeno da administracija Grada Sarajeva nije, niti će ikada relativizirati značaj historijskih datuma važnih za grad. Naprotiv, obilježavanje 6. aprila posljednjih je godina dobilo na posebnom intenzitetu, emocijama i značaju.

Upravo na taj dan lani je otvorena obnovljena Trebevićka žičara koja je danas ponos Grada.

Naglašeno je da postoji inicijativa čiji je nacrt usvojilo Gradsko vijeće Grada Sarajeva, a na bazi inicijative nevladinih organizacija da se utvrdi Dan osnivanja Grada Sarajeva.

To ni na koji način ne mijenja činjenicu da je 6. april Dan Grada Sarajeva, kao što to ne mijenja ni već usvojena odluka da 5. april bude Dan početka opsade Grada Sarajeva”, kaže se u saopćenju.

Postoji želja da Sarajevo, kao i mnogi drugi gradovi u Evropi i svijetu, ima datum koji obilježava početak razvoja grada na ovom prostoru, a u svrhu čuvanja naše baštine, sjećanja, tradicije i identiteta.

Dalje se navodi da ova inicijativa postoji već nekoliko godina.

Pristupili smo joj sa maksimalnom ozbiljnošću, uključili sve relevantne faktore, stručnjake, institucije, organizirali smo okrugle stolove, izradu elaborata i sve to prije nego je ona formalno ušla u proceduru kao inicijativa. Prije nekoliko sedmica, Gradsko vijeće Grada Sarajeva prihvatilo je inicijativu i poslalo je u javnu raspravu i sad se očekuje i konačno izjašnjenje”, kazali su iz Gradske uprave.

Sarajevo ima mnogo važnih datuma u svom životu i zvanični datum osnivanja grada bi na izvjestan način prepoznao, ali i vratio dug svom osnivaču Isa-beg Ishakoviću koji je decenijama bio potisnut, zaboravljen i sistemski negiran u jednom teškom vremenu za ljude i grad. Kao narod, kao grad i država, mi imamo potrebu očuvanja institucionalnog pamćenja.

Previše smo toga i prečesto zaboravljali i sada je vrijeme da to mijenjamo”, saopćeno je iz Gradske uprave.