Udar na novinarsku slobodu: Novi napadi na novinsku agenciju Patriu

Bh. novinska agencija Patria sinoć se nalazila pod teškim hakerskim napadima, a oni su se od maloprije i nastavili.

Tehničke službe uspjele su sinoć stranicu ove agencije staviti u rad, a sada aktivno rade da to opet uspiju.

“Radi se o planiranim napadima koji imaju za cilj onemogućiti plasman infomacija bh. novinske agencije Patria do medija u BiH i krajnjih korisnika”, objavila je Patria sinoć.

Zaobilaze nam domenu, direktno udaraju na server i blokiraju ga“, kazao je za Sarajevsku seharu jedan od kolega koji je zaposlen u ovoj novinskoj agenciji.

Kako su naveli, hakerski napadi došli su u vrijeme priča o istragama u vezi sa diplomom Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e, a nakon objave teksta “Dok Mehmedagić ‘ganja’ diplomu teroristi u Sarajevu razvijaju mrežu” napad je postao najjači i web stranica je pala.

Da je istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini na margini nije tajna. Sloboda u novinarstvu skoro da i ne postoji, svakodnevno smo svjedoci zastrašivanja kolega, fizičkih i verbalnih napada, nanošenja teških ozlijeda, ali i novčanih ponuda da neki tekstovi ne ugledaju svjetlo dana.

Sarajevska sehara i ovaj put pruža podršku novinskog agenciji Patria, kao i svim kolegama koji se nalaze pod prijetnjama zbog onoga što im je posao.