Istraživanja pokazala: Više od pola miliona vrsta insekata su ugrožene

Pola miliona vrsta insekata pod prijetnjom je izumiranja, a njihov bi nestanak za čovječanstvo bio katastrofalan, upozorili su naučnici.

“Situacija s nestankom insekata jako zabrinjava”, rekao je Pedro Cardoso, biolog u Finskom prirodoslovnom muzeju i glavni autor studije objavljene u časopisu Conservation Biology.

“A ono što mi znamo samo je vrh ledenog brijega”, kazao je.

Nestanak kukaca koji lete, gmižu, skakuću i hodaju po vodi mogao bi dovesti do masovnog istrebljenja, šestog u posljednjih pola milijarde godina.

Čovjek je glavni krivac

Zadnji takav nestanak dogodio se prije 66 milijuna godina kada su zbog udara ogromnog asteroida izumrli dinosauri i većina drugih oblika života. Ovaj put krivac je čovjek.

“Ljudska aktivnost odgovorna je za pad broja gotovo svih vrsta insekata”, naglašava Cardoso. Nestajanje i degradacija njihova staništa i onečišćenje, naročito insekticidima, glavni su uzroci. Usto, više od dvije hiljade vrsta insekata dio su ljudske prehrane, a i klimatske promjene uzimaju danak.

Pad broja leptira, pčela, osa, muha, cvrčaka, vilinskih konjica i mrava ima dalekosežnije posljedice od njihova eventualnog nestanka.

Izumiranje pčela

Trećina svjetskih usjeva ovisi o pčelama i oprašivanju, a posljednjih nekoliko desetljeća pčele su počele odumirati alarmantnom brzinom.

Smanjenje broja pčela s vremenom će dovesti do toga da najdraža prirodna i neprerađena hrana postane slabo dostupna. Također će dovesti i do povećanih cijena mnogih biljaka, povrća i voća koje konzumiramo svakodnevno.

U prethodnim godinama, zabilježeno je masovno izumiranje pčelinjih kolonija u Sjedinjenim Američkim Državama. Naučna istraživanja pokazala su da pčele nestaju zbog mnogobrojnih međusobno povezanih uzroka.