Novo istraživanje: Dijabetes bi mogao ipak postati izlječiv

Novo istraživanje je probudilo nadu kako bi ipak mogao biti dizajniran lijek koji će doslovno liječiti dio dijabetičare s tipom 2 i tipom 1 bolesti. Lijek je još jako daleko od puštanja na tržište. Istraživanja su u početnim fazama, ali napokon je stigla znanstvena hipoteza, djelomično provjerena u laboratorijima, koja će možda u konačnici značiti da dijabetes više nije neizlječiva bolest.

Šta je to šećerna bolest?

Šećerna bolest ili dijabetes (diabetes mellitus) je hronična bolest u kojoj su razine glukoze (šećera) u krvi povišene. Većina hrane koju jedemo pretvara se u glukozu koju naš organizam koristi za energiju. Gušterača (pankreas) proizvodi inzulin, hormon koji reguliše nivo šećera u krvi na način da omogućava ulazak šećera u ćelije gdje se pretvara u energiju za tijelo.

Višak šećera pohranjuje se pomoću inzulina u mišiće i jetru. Ako inzulina nema ili ga je nedovoljno, šećer ne može ući u ćelije, ostaje u krvi i dolazi do povišene razine šećera u krvi i razvoja bolesti.

Razlikuju se dva osnovna tipa dijabetesa: tip 1 kada gušterača ne proizvodi inzulin i tip 2 kada je učinak proizvedenog inzulina smanjen.

Istraživanje

Andrew F. Stewart, ugledni naučnik sa Icahn School of Medicine (Mount Sinai) ispričao je za Medscape Medical News kako rade na kombinaciji supstanci koja bi mogla omogućiti diobu i umnožavanje beta stanica u gušterači koje proizvode inzulin, a prenosi Jutarnji.hr.

Otkriveno je kako dodavanje GLP-1 agonista na takozvani DYRK1A inhibitor povećava replikaciju beta stanica kod ljudi za ogromnih 5 do 6 posto. To je od ekstremne važnosti jer se do prije desetak godina mislilo kako je nemoguće potaći beta stanice na proliferaciju odnosno bujanje.

Najnovija studija, „GLP-1 receptor agonists synergize with DYRK1A inhibitors to potentiate functional human β cell regeneration“, objavljena u Science Translation Medicine sve je to preokrenula.

Kod dijabetičara s tipom 1 dijabetesa ukupna masa beta stanica smanjena je i po 90 posto, dok je kod dijabetičara s tipom 2 smanjena oko 50 posto. To je jedan od ključnih razloga zbog čega osobe imaju povišen nivo glukoze u krvi.