“Ja postojim”: Izložba o zaboravljenoj djeci rata na sceni Pozorišta mladih u Tuzli

Na sceni Pozorišta mladih Tuzle  10. februara u 19 sati bit će upriličeno otvaranje druge samostalne izložbe slika autora Ramova Rame Tučića  pod nazivom “Ja postojim”.

Kako prenosi Fokus.ba Tučić je u razgovoru s Ajnom Jusić, predsjednicom Udruženja “Zaboravljena djeca rata“, došao na ideju da pomogne njihovoj borbi putem svoje umjetnosti.

“Izložba “Ja postojim” govori o njihovoj neprestanoj borbi za identitetom i postojanjem koja ne smije i ne može biti neprimjećena. Svjedoci smo da se u našoj državi stalno oduzimaju prava, problemi se guraju pod tepih i rijetki su oni koji će o tim problemima javno razgovarati. Ono što ja želim prikazati svojim slikama jeste borba za identitet, a ne sažaljenje prema djeci rođenoj zbog rata, jer njima sažaljenja ne treba.” kaže Tučić.

Tučić ovom izložbom ima za cilj pomoći svoj djeci u svijetu koja su zaboravljena, zbog rata, a naročito iz Bosne i Hercegovine.

“Ono što ne želim je da ovom izložbom podstaknem osjećaj sažaljenja. Želim da svojim slikama pričam o njihovoj borbi i njihovom postojanju u društvu. Došlo je krajnje vrijeme da se mladi ljudi rođeni zbog rata više ne kriju i da imaju osnovno ljudsko pravo, a to je identitet i postojanje ” rekao je za Fenu Tučić.

Najavio je da će ova izložba obići brojne gradove Bosne i Hercegovine.