Kako je javnost reagovala na aferu u SDA: Ko će položiti, a ko će pasti

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić objavio u petak snimak koji kompromituje njegove stranačke kolege, prvenstveno visokopozicioniranog SDA-ovca Asima Sarajlića.

Broje političke stranke, između kojih su Narod i Pravda, Nezavisni blok, SDP i Naša stranka, pozvali su Tužilaštvo Kantona Sarajevo da reaguje u skladu s nadležnostima u ovom slučaju, prenosi Radio Sarajevo.

Nakon toga oglasilo se i Tužilaštvo KS iz kojeg su poručili “poduzimaju se mjere i radnje iz nadležnosti ove institucije“, a u saradnji s MUP-om KS.

Nisu izostale ni reakcije bh. političara, analitičara i novinara na društvenim mrežama.

Reditelj Dino Mustafić smatra da je od objave videa bolja solucija suzočavanja unutar partije, u ovom slučaju Stranke demokratsek akcije. Na taj način bi se došlo do promjena unutar tkiva vladajućih političkih orgganizacija pod uslovom da “ima nade”. Također, smatra Mustafić, informacija o korumpiranoj SDA nije ništa novo.

Analitičarka Ivana Marić oglasila se serijom objava na svoma Facebook profilu.

Novinar i kolumnista Dragan Bursać postavlja pitanje zašto funkcioneri SDA, čak i kada dogovaraju malverzacije, kontinuirano spominju boga.

Dobro, SDA je lopovska partija, to svi znamo. Nego, neka mi neko objasni stalno pominjanje Boga kod ovih njihovih lopovčića? Mislim jel’ im Bog baš toliko daje, kad ga zazivaju? Ili ih štiti? Ili se Bogom štite od naroda? Kako god, odlično im ide“, napisao je Bursać.

Novinar Bakir Hadžiomerović preko svog Twitter naloga napominje da je Sarajlić već sada optuženik s obzirom na svoju ulogu u predmetu “Bosna” koji se odvija pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Novi član Naše stranke Damir Arnaut podsjeća da na ulogu Asima Sarajlića u rušenju još uvijek aktuelne vlade Kantona Sarajevo.

Na svom Facebook profilu oglasio se i državni zastupnik Saša Magazinović (SDP).