Film “Otac” Srdana Golubovića osvojio dvije nagrade na Berlinaleu

Film “Otac” srbijanskog reditelja Srdana Golubovića osvojio je dvije nagrade na 70. izdanju Berlinskog filmskog festivala, i to nagradu publike u programu Panorama te priznanje ekumenskog žirija.
Golubovićevo ostvarenje imalo je svoju svjetsku premijeru na jubilarnom Berlinaleu, a takmičio se za niz nagrada.

Inače, nagrada ekumenskog žirija predstavlja nezavisno priznanje koje još od 1974. godine dodjeljuju članovi žirija koje delegira Svjetsko katoličko udruženje za komunikaciju (SIGNIS).

Međunarodni filmski festival u Berlinu otvoren je u četvrtak 20. februara, a traje do 1. marta.

Tokom festivala bit će prikazano 340 filmova iz cijelog svijeta, od kojih je 18 u konkurenciji za Zlatnog medvjeda.

Među filmovima u glavnom takmičarskom programu su i novi naslovi Abela Ferrare i Sally Potter. Međunarodni žiri na čelu s britanskim glumcem Jeremyjem Ironsom odlučit će kojem će od njih pripasti Zlatni medvjed.

Podsjećamo, film “Otac” u kojem glavnu ulogu tumači Goran Bogdan, donosi priču o čovjeku koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda, nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu.

Film je koprodukcija Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BiH, a sufinansiran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

Otac” je ustvari inspirisan stvarnim događajem u današnjoj Srbiji. Stvarni otac u priči je Đorđe Joksimović iz okoline Kragujevca kojem su nadležne lokalne institucije oduzele djecu uz obrazloženje da se on ne može adekvatno brinuti o njima jer za to nema materijalnih uslova.

Joksimović je izgubio posao u fabrici, majka njegove djece završila je na psihijatriji i rečeno mu je da će njegova djeca živjeti u starateljskoj porodici. Očajan, ali odlučan da se bori za njih, zaputio se pješke u Beograd da se direktno obrati za pomoć Ministarstvu za rad, prenosi Klix.ba.