Kompanija iza Corona piva izgubila 170 miliona dolara od početka epidemije koronavirusa

Anheuser-Busch InBev, pivara koja stoji iza piva Corona, izjavila je da je nedavna epidemija koronavirusa dovela do “značajnog pada” u nekim područjima – prijavivši gubitak od 170 miliona dolara.

Prema Bloombergu, epidemija je uzrkovala gubitke oko 170 miliona dolara zarade kompanije u Kini za januar i februar, te 285 miliona dolara prihoda.

To označava najbrži pad tromjesečne dobiti kompanije – koja proizvodi i pivo Budweiser, Stella Artois, Leffe i Modelo. Anheuser-Busch InBev prognozira da to nije kraj, te da će joj zarada u prvom kvartalu pasti za oko 10 posto.

Uticaj epidemije virusa Covid-19 na naše poslovanje nastavlja se razvijati. Eskalacija je dovela do značajnog pada potražnje u Kini i na kanalima i kod kuće. Uz to, potražnja tokom Kineske nove godine bila je manja nego prijašnjih godina jer se poklopila s početkom ove epidemije“, naveli su iz kompanije.

Izbijanje epidemije dovelo je do toga da se noćni život u mnogim područjima zaustavio, a mnogi barovi i restorani bili su prisiljeni da se zatvore.

Naš poslovanje se ogleda u odlasku kupaca u restorane, noćnom životu, izlascima s prijateljima. Stvari će se vratiti u normalu, pripremamo se za skok prodaje kada se to desi”, kazao je novinarima generalni direktor Carlos Brito.

Dodao je da je učinak kompanija u prošloj godini bio ispod očekivanja i da nisu zadovoljni ovim rezultatima.

Anheuser-Busch InBev je morao smanjiti bonuse za svoje najbolje rukovodstvo nakon loše godine prije, s tim što je Brito za Bloomberg rekao da je dobio svoj bonus u prvoj polovini godine, ali ne i u drugoj.

Nikada me ne brine cijena dionica. Usredotočen sam na naš posao“, rekao je.

Ono što kažem našim ljudima je da imamo nevjerojatan fond talenata i zadivljujući skup brendova. Ponekad postoji zaostajanje, ali ako se dobro posluje, cijene dionica će skočiti“.

Prošli mjesec Google je saopćio da je potraga za Corona lagerom porastala vrtoglavih 1,100 posto, a ljudi su čak tražili to pivo izrazima poput “pivski virus“ i “virus corone piva“, prenosi Metro.