Koronavirus: Teorije zavjere, laži i zablude

Početkom ove godine svijet je uzdrmala nova zdravstvena opasnost koja dolazi iz kineskog grada Vuhana, koronavirus. Naravno, nije trebalo mnogo vremena da se, pored bolesti, počnu širiti i dezinformacije i teorije zavjere u vezi sa koronavirusom. 

Portali Raskrinkavanje.rs i Jedinstvena.info pisali su o nekim dezinformacijama, zabludama i teorijama zavjere koje najčešće viđamo na društvenim mrežama.

1. Koronavirus nastao je u laboratoriji i pušten je namjerno kako bi oslabio kinesku ekonomiju

Ova teorija zavjere je vrlo rasprostranjena. O njoj su pisali domaći, regionalni i globalni mediji. Večernje Novosti, Infomera, Washington Times i mnogi drugi prenosili su ovu vijest bez da su se pozvali na neki zvaničan izvor.  Washington Times  je čak optužen da je lažno citirao izraelskog “stručnjaka za biološko ratovanje” Denija Šoama u svom članku. Osim sumnji i spekulacija, ne postoje nikakvi dokazi ili argumentacija koja bi učinila ovu teoriju legitimnom.

2. Kinezi koji jedu slijepe miševe su prvi oboljeli

Na društvenim mrežama pojavio se snimak  koji prikazuje Kineskinju kako drži skuhanog slijepog miša i govori kako je istog ukusa kao piletina. Ovaj video je izazvao brojne rekacije ljud širom svijeta, međutim on uopšte nije snimljen u Kini. Napravljen je 2016. godine i prikazuje blogericu Vang Mengjun tokom njenog puta na otok Palau. Istina je da, iako naučnici sumnjaju da bi “izvor” zaraze mogao biti slijepi miš, nije poznato kako je virus prešao sa njega na čovjeka.

3.Špijunski tim iz Kanade

Ova teorija dovodi virus u vezu sa sa istraživačima iz Nacionalne laboratorije za mikrobiologiju Kanade. Virološkinja Sjanguao Đi je zajedno sa svojim suprugom i jos nekoliko kineskih studenata izbačena iz laboratorije zbog “kršenja pravila”. Mnogi su spekulisali da je ona razvila koronavirus, međutim lokalna policija tvrdi da nije bilo riječi o bilo kakvoj prijetnji po javnu bezbjednost.

4.Postoji vakcina i farmaceutske kompanije će zaraditi milijarde

Kineski naučnici su ustanovili i objavili genetski kod koronavirusa kako bi naučnici širom svijeta mogli što brže da rade na pronalasku vakcine. Međutim, tvrdnja da je vakcina već napravljena dolazi sa društvenih mreža . Proširile su se glasine da je koronavirus patentiran prije nekoliko godina, kao i vakcina. Nažalost, ipak se radi o vakcini koja se ne odnosi na ovu vrstu korona virusa, već na prethodne, kao što je SARS.