Legenda o Kamenom mostu u Varešu

U konstrukciji ove kamene ćuprije vješti neimari ostavili su otvor u koji Akifov otac položi dva zlatna prstena i tako  je posmrtno vjenčao nesretno stadale mladence.

U Varešu, gradiću koji je smješten 45 kilometara od Sarajeva prepričavaju se brojne zanimljive i lijepe narodne predaje među kojima izdvajamo legendu o starom Kamenom mostu izgrađenom između 16. i 17.vijeka. O ovoj kamenoj ćupriji posebnu pažnju plijeni zanimljiva priča o njenom graditelju i njegovoj želji da ostavi pomen na veliku, ali nesretnu ljubav.

Kako glasi legenda?

U to staro doba rodila se ljubav između Anke, mlade i lijepe kršćanke i Akifa, mladića iz jedne ugledne i imućne muslimanske porodice.

Prenosi se kako je Akif, kao jedini sin, lahko izmolio oca da mu dozvoli da oženi mladu Anku i mimo svih običaja i pravila tog vremena, dobio je očev pristanak. Anka se bojala reakcije svojih, ali poslušala je svoje srce i pristala.

Dogovorili su se da poslije nedjeljne mise Anka krene niz čaršiju do uskog drvenog prijelaza preko rijeke Stavnje gdje će je Akif čekati. Padala je jaka kiša i snažna bujica je smočila drveni most.

Anka zakorači na prijelaz, znajući da je na drugoj strani čeka Akif. Zbog kiše, Anka se okliznu i sa krikom pade u vodu. Akif je, ne razmišljajući ni trena, skočio u nabujalu rijeku koja ih nemilosrdno povuče u svoju dubinu.

Dva zlatna prstena

Očajni Akifov otac je oduvijek želio svoje bogatstvo ostaviti sinu pa to i učini na neobičan način. Svoje imanje je rasprodao i tim novcem je platio gradnju Kamenog mosta preko rijeke Stavnje.

U konstrukciji mosta vješti neimari ostavili su otvor u koji otac položi dva zlatna prstena kojim je posmrtno vjenčao nesretno stadale mladence.