WHO: Prerano je za proglašenje pandemije, možemo pobijediti koronavirus

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u ponedjeljak da se koronavirus još uvijek može suzbiti te da bi bilo prerano proglasiti pandemiju, iako Covid-19 ima taj potencijal.

Trenutno :

Zaraženih: 79.553
Umrlih: 2.628
Oporavljenih: 25.215

“Ključna poruka koja bi svim zemljama trebala dati nadu, hrabrost i samopouzdanje jest da možemo obuzdati virus i zaista, mnoge su zemlje to upravo i učinile. Korištenje riječi ‘pandemija’ ne bi odgovaralo činjenicama, ali zasigurno može izazvati strah”, izjavio je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Poručio je da se moramo usredotočiti na obuzdavanje širenja virusa i istovremeno sve učiniti kako bismo se pripremili za pandemiju.

Tedros je priznao da novi slučajevi zaraze koronavirusom u Južnoj Koreji, Italiji i Iranu izazivaju “duboku zabrinutost”, ali da se virus nekontrolirano ne širi po svijetu ili da se na zabrinjavajući način povećava broj smrtnih ishoda kod oboljelih. Odbor za hitne slučajeve WHO-a je krajem januara proglasio koronavirus globalnom krizom. Tada je izvan Kine bilo jedva 100 slučajeva zaraze.

“Ima li virus potencijal prerasti u pandemiju? Apsolutno ima. Jesmo li već do toga stigli? Naša procjena je da nismo”, kazao je Tedros. Strah od pandemije se pojavila nakon naglog povećanja oboljelih u Iranu, Italiji i Južnoj Koreji.

Prema najnovijim podacima, u Iranu je od koronavirusa do sada preminulo 12 ljudi, a 61 osoba je zaražena. Međutim, jedan parlamentarni zastupnik je izjavio da je u gradu Qomu, 120 kilometara južno od Teherana, u samo dvije sedmice umrlo 50 ljudi.

U Italiji je zaraženo više od 220 ljudi a umrlo ih je šest, dok je u Južnoj Koreji zaraženih više od 750, a umrlih je sedam.