Misli o prirodi: Eko pokloni koji su više od ljubavi (ili atipična lista poklona za Dan zaljubljenih)

Aleksandra Petrovski na svoj blogu Alex5rovski napisala je prijedlog umjesto polemike da li je 14. februar Dan zaljubljenih, Valentinovo ili Sveti Trifun, da li je komercijalni praznik, besmislen ili licemjeran.

Kako piše, stvar je vrlo jednostavna.

Hajde da tu energiju preusmjerimo na ono što je srž: slavlje iskrene ljubavi. A to je više od skupocjenog sata ili telefona. To je iskrena briga i poštovanje druge osobe, sebe samog i planete Zemlje. To je i najmanji dobar gest koji danas možemo da uradimo kao investiranje u budućnost“, počela je svoju priču Aleksandra.

Zato je ova lista predloga poklona za Dan zaljubljenih drugačija od ostalih? Ona je podsjetnik šta je sve ljubav i na koje načine možemo da je iskažemo.

Biljka koja prečišćava vazduh

Njah! Mnogo si inventivna, Alex. Cvijeće? Kakav kliše.

Prije nego što krenete da izustite “to je tako sedamdesete” Aleksandra naglašava da misli na sobne biljke koje prirodno čiste vazduh i obezbjeđuju dodatnu količinu kiseonika.

Pri izboru možemo da pozovemo nauku u pomoć. NASA je sprovela istraživanje (A Study of Interior Landscape Plants for Indoor Air Pollution Abatement) i na osnovu tih rezultata izdvojila 18 biljaka – najboljih prirodnih filtera koji odlično sakupljaju toksine koji mogu da utiču na zdravlje čoveka.

A koje od njih su “za početnike”?

Najlakše za održavanje su zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) koji može da pročisti i prostoriju od 200 kvadrata, bambus palma (Chamaedorea Seifrizii) koja zadržava optimalni nivo vlage i nerijetko se drži u hodniku da bi sprečila širenje toksina iz jedne u drugu prostoriju, zlatna puzavica (Epipremnum aureum), damska palma (Rhapis excels), ženski zmaj (Dracaena fragrans Massangeana), svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)…

Bonus poeni za vas ako ne uvijate biljku u ukrasni papir i kao estetski momenat odaberete saksiju koja će dugo služiti.

Poziv na đir i bambus šolja

Da li ću biti previše Gospođica Romantična ako predložim da pripremite kafu / čaj / toplu čokoladu i pozovete voljenu osobu na đir? Umjesto da sjedite u kafiću (posebno onima u kojima je dozvoljeno pušenje!), kvalitetno zajedničko vrijeme možete da provedete i dok šetate“, piše Aleksandra.

Evo plana: Dogovorite vrijeme i mjesto odakle startuje šetnja. Za cjelokupan ugođaj kupite oboma šolje od bambusa sa poklopcem (ovde imate prilično dobar izbor, tu sam i ja pronašla svoju), jer su lagane za nošenje plus nisu lako lomljive, kada ih potom odložite u torbu. Skuhate gore pomenutu kafu / čaj / toplu čokoladu, naspete je u šolju za ponijeti i obujete najudobnije tople cipele.

Ukoliko baš niste vešti u pravljenju omiljene kafe ili tople čokolade, odnesete ih u kafeteriju, naručite napitak i zamolite osoblje da sipaju u vaše bambus šolje. Zašto da jednokratno koristimo karton i plastiku, kada imamo bolje opcije, zar ne?

Bonus poeni za vas, osim što čuvate prirodu, je što svojim poklonom pomažete još jednoj osobi da isto to čini u kontinuitetu. Svaki naredni put kada bude sa sobom ponijela Eco BigBamBoo šolju sjetit će se ove šetnje.

Drvo umesto zvijezde s neba

Ovo je ozbiljno veliki gest ljubavi. Ne toliko materijalna, koliko emotivna investicija. Jer znate kako kažu: ako danas posadimo drvo, u njegovoj hladovini i sjenci uživat će naši unuci i praunuci. Dakle, to je još ozbiljnije nego upoznavanje sa roditeljima, babom i dedom (zna se šta oni uvijek pitaju: kada će praunuci).
Šalu na stranu, ali može se tumačiti i skoro kao ovozemaljski gest “skidam ti zvijezde s neba”, da ne kažem kupovina zvijezde koja će nositi ime voljene osobe“, piše Aleksandra.

Vremenske prilike ovog februara su… proljetne, tako da bi i u vašem kraju zemlja trebalo da bude dovoljno topla. Ipak, dobro isplanirajte čitavu akciju. U slučaju da je javna površina u pitanju – treba najprije da se obratite službi u čijoj je to nadležnosti u vašem mjestu, kako bi njihovi stručnjaci procijenili koje je adekvatno mjesto i koja je odgovarajuća sadnica za taj teren.

Čak i da želite na privatnom posjedu da posadite drvo vodite računa o blizini objekata, nadzemnih i podzemnih istalacija, javnoj rasvjeti, vrsti zemljišta i okolnoj vegetaciji.

Bonus poeni za vas ako potpišete (zajednički!) “ugovor” kojim ćete se obavezati da to isto drvo zalivate i njegujete u godinama koje dolaze.

Ceger sa motivacionom porukom

Do skoro su cegeri bili zaštitni znak hipstera, više kao modni detalj s porukom. Srećom, sada ih umjesto kesa koristi sve više ljudi.

Ja ih godinama nosim kada idem u bilo kakvu kupovinu – od butika do pijace, a redovno ih poklanjam i drugima. Tom prilikom, uz ceger često napišem i “motivacionu” poruku ili održim kraći motivacioni govor ohrabrenja za sticanje nove navike”, piše Aleksandra.

Znate kako je to: nikada nema mjesta u torbi ili neplanirano svratimo u kupovinu ili “ma šta ako danas uzmem 2-3 kese i poslije ih odmah bacim”… i svi drugi izgovori.

Treba nam malo vremena da se priviknemo da ih stalno nosimo sa sobom i da se ne tangiramo ako kojim slučajem kasirka zakoluta očima što treba da sačeka da vam robu spakuje u našu torbu.

Bonus poeni za vas ako iskoristite stare komade platna / teksasa da sašijete unikatni ceger ili ako već kupujete to učinite od nekog socijalnog preduzeća, koje pravi svoje cegere.

Lista za izbjegavanje

Napomena: “Lista za izbegavanje” nije poklon konkretnoj osobi, već prirodi i budućnosti. Mada bi mogla da bude i dar osobi ako listu proslijedite dalje.

To je više podsjetnik vama, koji se u prethodnim predlozima niste pronašli, da i svojim drugim gestovima možete da budete korak bliže poklonu koji će biti ekološki osviješten, kako se to popularno zove.

Narodski rečeno: ne budite megalomanski konzumenti.

Kakav god poklon da ste kupili voljenoj osobi, ne morate baš da ga pakujete u 5 metara celofana i ukrasite gomilom mašnica i trakica, koje nakon raspakivanja završe u kanti. Potpuno razumijem čarobno uzbuđenje prilikom otvaranja svih tih slojeva u koje je upakovan poklon. I ja u tome uživam. Ali kada racionalno razmislite: zaista su bespotrebni. Za super ideje pretražite na Google “furoshiki” – japansku filozofiju uvijanja darova u materijale koji se mogu da budu korišćeni više puta“, savjetuje Aleksadra.

Teško je odoljeti i tim preslatkim šarenim balonima (+ to je taaako romantično), ali pokušajte da se suzdžite. Čak i biorazgradivi baloni od lateksa dugo ostaju u prirodi. O helijumu da i ne govorim! On je dragocijen i vrlo ograničen resurs, potrebniji za medicinske procedure, tako da je važno da ga prištedimo gdje god je to moguće.

Pametni ste, shvatili ste već i sami. Na standardnu krilaticu u ovakvim i sličnim prigodama – “važna je pažnja”, dodajem konkretne smjernice kojima treba da se vodite kada tu pažnju materijalno pokazujete: Reduce, Reuse, Recycle“, zaključila je.