Vodeći epidemiolog Kine: Epidemija koronavirusom mogla bi se proširiti na dvije trećine svijeta

Šef katedre za javno zdravstvo Univerziteta u Hong Kongu i vodeći epidemiolog te zemlje Gabriel Leung tvrdi da bi se epidemija koronavirusa mogla proširiti na otprilike dvije trećine svjetskog stanovništva ako se ubrzo ne stavi pod kontrolu, piše The Guardian.

Leungovo upozorenje dolazi nakon što je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom rekao da bi nedavni slučajevi oboljelih od koronavirusa koji nikad nisu posjetili Kinu mogli biti “vrh sante leda”.

On smatra da je najveće pitanje koliko je velika ta santa leda. Većina stručnjaka smatra da će svaka zaražena osoba virus prenijeti na još dvije i po druge osobe. Prema tim podacima, brzina širenje virusa iznosila bi od 60 do 80 posto.

Šezdeset posto svjetske populacije velik je broj“, rekao je Leung za The Guardian.

Leung će na stručnom sastanku u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u Ženevi reći da je glavni problem svjetske epidemije koronavirus njezina raširenost te da je jako važno utvrditi jesu li mjere koje je Kina poduzela uspjele. Ako jesu, tada bi ih trebale poduzeti i druge države.

Leung, jedan od vodećih stručnjaka za pitanja o epidemiji koronavirusa te jedan od aktera epidemija virusa SARS, upozorio je krajem januara u znanstvenom radu u časopisu Lancet da zaraze u kineskim gradovima “eksponencijalno rastu” te da za zarazom u Wuhanu zaostaju jednu do dvije sedmice.

Značajna kretanja inficiranih ljudi koji još nisu razvili simptome i izostanak mjera za suzbijanje širenja virusa mogli bi dovesti do toga da bi “nezavisne samoodržive epidemije” u velikim svjetskim gradovima mogle postati neizbježne.

Hoće li se 60 do 80 posto svjetske populacije zaraziti? Možda neće. Možda će ovo doći u valovima. Možda će smrtnost virus opasti jer ne pomaže ako ubije sve pred sobom jer će onda i on stradati“, rekao je Leung.

Prema posljednjim informacijama samo u posljednjem danu su preminule 103 osobe, tačnije 1.018 preminulih osoba ukupno, dok je danas zaraženo preko 2.000 osoba, odnosno 43.112 ukupno.