Miss opkoljenog Sarajeva: Priča o neslomljivom sarajevskom duhu

Miss opkoljenog Sarajeva jedna je od rijetkih lijepih uspomena koje Sarajlije nose iz rata.

Dok su po gradu padale granate, 1993. godine dvorana Bosanskog kulturnog centra ugostila je najljepše Sarajke.

Uprkos gladi, nedostatku struje i konstantom granatiranju građani su se hrabro uputili u BKC, u pokušaju da barem na jednu večer zaborave na hororične prizore iz svoje svakodnevnice.

Poruka koju ovaj događaj nosi i nakon svih ovih godina nije izgubila svoju važnost. Fotografija na kojoj takmičarke nose transparent na kojem je pisalo “Don’t let them kill us” postala je kultna.

Pored svoje ljepote i gracioznosti, Sarajke su pokazale neslomljivi sarajevski duh. Čuveni bosanski prkos. U najgorim vremenima, sa osmijehom na licu, ponosno su se suprotstavljale ratu, smrti, strahu i okupatoru.

Pobjedu je te noći odnijela plavokosa sedamnaestogodišnjakinja Inela Nogić. Svojom otmjenom pojavom inspirisala je slavnu rock grupu “ U2” koji su u čast njoj i Sarajevu napisali pjesmu “Miss Sarajevo”. U spot su uvrstili fotografije razorenog grada i kadrove sa izbora za Miss.

Bio je ovo jedan od načina da pokušavamo privući pažnju čitavog svijeta, očajnički vapaj za pomoć.

Bio je to i način da pokažemo da smo neslomljivi. Da još uvijek vidimo svjetlo na kraju tunela. Da imamo nadu u bolje sutra. Da nam se nije obrisao osmijeh s lica i da uprkos svoj tami, opasnosti i beznađu- živimo.