Omiljena igra našeg djetinjstva: Igrica The Sims već je stara 20 godina

The Sims je strateška igrica, simulacija života, koju su osmislili i programirali dizajner Will Wright i kompanija Maxis, a izdao ju je Electronic Arts.

Igra je simulacija svakodnevnih aktivnosti jednog ili više virtualnih ljudi (Simsa ili Simljana) u domaćinstvima u predgrađu koje se nalazi u blizini SimCityja.

Prvi je put u prodaju puštena 4. februara 2000. godina, i prodata je u više od 6.3 miliona primjeraka zbog čega je postala jedna najprodavanijih PC igara u historiji.

Zajedno s dodacima prodata je u više od 25 miliona primjeraka. Od prvog puštanja u prodaju igre The Sims izašlo je sedam dodataka i nastavci igre, The Sims 2, The Sims 3 i The Sims 4. Sve sa svojim ekspanzijama.

Kao i većina drugih Maxisovih igara, The Sims se razlikuje od ostalih računalnih igara koje imaju jasno određen cilj. Umjesto toga, ova se igra posve usredotočuje na “živote” virtualnih ljudi, a igrač dobiva kontrolu nad njihovim “svijetom” i dnevnim aktivnostima kao što su spavanje, hranjenje, kuhanje i kupanje.

Will Wright, dizajner igre, o njoj je govorio kao o “digitalnoj kućici za lutke”. Iako se igrače ohrabruje da stvaraju vlastite likove, popularnost su stekli i mnogi već stvoreni likovi koji dolaze s igrom.

Ideju za igru The Sims Will Wright dobio je nakon požara u Oaklandu 1991. godine kada je izgorjela njegova kuća, a zajedno s njom i većina njegovih stvari.

Zbog toga se, zajedno s obitelji, morao preseliti i ponovno izgraditi svoj život. Ti su ga događaji doveli do inspiracije za stvaranje računalne igre koja bi simulirala život. Igra se uz to temelji i na SimCityju, još jednoj računalnoj igri koju je dizajnirao Wright, a u kojoj igra upravlja gradom i njegovim građanima.

Wright je Maxisu prvi put predstavio ideju virtualne “kuće za lutke” 1993. dok je još razvijao svoju ideju, a djelatnici kompanije prijedlog su dočekali skeptično. Sredinom 1990-ih smatralo se da računalni hardware nije sposoban za izvođenje takvih simulacija. 1995. je Electronic Arts (EA) ponudio Wrightu da nastavi razvijati ideju koju će zatim objaviti EA. Razvijanje igre, koja je u početku bila poznata kao “Project X”, započelo je 1995.

1997. godine ime projekta promijenjeno je u “The Sims” kao asocijacija na ostale, relativno uspješne, “Sim” igre iz sredine 1990-ih. Prije uspjeha igre nakon njezinog puštanja u prodaju 2000. godine, EA je vjerovao da će The Sims podbaciti.