Misteriozno bosansko čudo: Tvrtkov obelisk

Bosanski obelisk se nalazi u Bakićima, malom selu u blizini Olova, malog bosanskog gradića. Obelisk je gotovo nepoznat u Bosni i Hercegovini, i mnogi nisu ni čuli o njemu. Prema historičarima, ovaj obelisk je izgrađen u 14. stoljeću od strane prvog kralja Bosne, Tvrtka I Kotromanića.

Tvrtko I se smatra jednim od najvećih kraljeva u balkanskoj-regiji i bio je veliki ratnik koji je okupirao mnoge dijelove Bosansko-Hercegovačke regije, a posebno i Hrvatske i Srbije. Niko ne zna zašto je Tvrtko I sam odlučio izgraditi Obelisk u sredini šume u Bakićima , ali postoji zanimljiva legenda u vezi Tvrtka I i obeliska. Prema legendi Tvrtko I je otišao sam u lov na divlje svinje, te je bio ranjen. Obelisk je sagrađen na istom mjestu gdje su ga svinje ranile, no on im je ipak želio odati poštovanje.

Vrlo je poseban i ništa slično ovom obelisku u Bosni nije nađeno, pogotovo ne s piramidom i kamenom kuglom na vrhu. Obelisk je i veoma simetričan. Posjetioci se često pitaju ko je i gdje dobio inspiraciju za piramide i kamene kugle.

Oko 50 kilometara od Obeliska, nalazi se grad Visoko i bosanske piramide. Godine 1377. Tvrtko I je okrunjen kraljem Bosne u blizini Visokog, starog grada gdje se nalaze i Bosanske piramide Sunca. Nakon toga je živio u Visokom dugo vremena. Bosanska piramida Sunca ima gotovo savršen oblik piramide i Tvrtko je mogao dobiti inspiraciju za obelisk od ove piramide. Osim toga, mnoge legende govore da je Tvrtko I  živio na brdu oblika piramide, a u 2005. godini otkriveno je da je piramidalno brdo uistinu piramida.