Možda najveći transfer Premijer lige ikada: Ko je Tino Sven Sušić?

Jučer je kao bomba odjeknula vijest da Tino Sven Sušić potpisuje za Sarajevo.

To je probudilo veliku euforiju među navijačima Bordo tima, koji su samo nestrpljivo čekali zvaničnu objavu da je Tino potpisao ugovor sa Sarajevom.

To se i dogodilo, Sušić je potpisao ugovor sa Sarajevom na dvije godine i time obilježio ovaj zimski prelazni rok u Premijer ligi BiH, kao največi transfer ove zime a možda i otkad se igra Premijer liga.

Tako je nastavljena loza porodice Sušić u FK Sarajevo, a Tino će biti treći Sušić koji je obukao Bordo dres. Prvi koji je obukao dres Sarajeva bio je njegov otac Sead Sušić koji se u Sarajevu zadržao do sezone 70/71.Te sezone je prešao u Crvenu Zvezdu dok je njegov mlađi brat i bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine legendarni Safet Sušić Pape došao u bordo klub u sezoni 73/74 i ostavio uz Asima Ferhatovića najveći trag u klupskoj historiji.

Tino-Sven Sušić rođen je u Sarajevu 1992 godine, ali je rano preselio u Belgiju. Kao mladi nogometaš igrao je za belgijske klubove C.S.Vise, K.R.C. Genk i Standard iz Liježa u kojem je završio juniorski staž.

U augustu 2010 godine pozvan je u belgijsku U-19 reprezentaciju, odigravši dvije utakmice kao zamjena. Svoju profesionalnu karijeru započeo je u Standardu iz Liježa, dok u junu 2012. godine prelazi u Hajduk iz Splita, potpisavši ugovor na četiri godine, a platili su ga svega 50.000 eura.

Za Hajduk je službeno debitovao 19. jula 2012. godine protiv latvijskog Skonta (2:0) u kvalifikacijama za Europsku ligu. U novembru 2012. postiže svoj prvi gol za Hajduk u kup utakmici protiv gradskog rivala RNK Split.

U početku je imao problema za prilagođavanjem na poziciji desnog krila, kasnije u proljetnom dijelu sezone Prve HNL tadašnji trener Krstičević ga je počeo koristiti na pozicijama zadnjeg i ofanzivnog veznog igrača gdje je dokazao da je mnogo bolji i brzo je postao važan igrač prvog tima.

U aprilu 2013. godine, trener Igor Tudor preuzeo je ekipu Hajduka i koristio je Sušića najviše na poziciji zadnjeg veznog gdje se on pokazao kao najefikasniji. U finalu kupa Hrvatske 2013. godine Sušić se pokazao kao najbolji igrač Hajduka. Proglašen je za igrača utakmice u drugom susretu proziv NK Lokomotive gdje je postigao sjajan pogodak, a kasnije je sa ekipom osvojio kup što je ujedno bila i njegova prva titula u karijeri.

U sezoni 2014/15. Sušić postaje ključni igrač Hajduka, tu je sezonu uglavnom igrao na poziciji ofanzivnog veznjaka te je na 26 nastupa u ligi postigao tri gola i upisao sedam asistencija.

U februaru 2015. godine produžuje ugovor sa Hajdukom do 2018. godine. U aprilu 2016 godine postaje kapiten svog tima, te je proglašen za najboljeg igrača HNL-a za sezonu 2015/16. Te sezone bio je prvi strijelac Hajduka sa 15 pogodaka . Iako je Hajduk završio kao treća ekipa HNL-a, iza prvaka Dinama i Rijeke, Sušić je svojim učinkom i formom nadmašio igrače Modrih i Bijelih sa Kantride.

Krajem augusta 2016.godine, Sušić za oko dva miliona eura prelazi u belgijski Genk sa kojim potpisuje trogodišnji ugovor sa mogućnošću produženja na još dvije godine.

Za Hajduk je odigrao 142 zvanične utakmice i postigao 30 golova.

U augustu 2017. godine odlazi na posudbu u Maccabi Tel Aviv, a u januaru 2018. godine kao slobodan igrač prelazi u belgijski Royal Antwerpen gdje se zadržao svega pola godine. Na ljeto 2018 godine potpisuje za holandski VVV-Venlo za koji je odigrao 27 utakmica i postigao pet golova. Ove sezone je nastupao za ekipu TSV Hartberg, ali se nije naigrao, odigrao je tek dva meča.

Sušić je za našu reprezentaciju odigrao 9 utakmica, a debitovao je na prijateljskom meču protiv reprezentacije Egipta u Innsbrucku. U junu 2014. godine, pozvan je da zaigra na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Upisao je tu dva nastupa, te zabilježio jednu asistenciju u meču trećeg kola grupne faze protiv selekcije Irana.

Nema sumnje da Tino-Sven Sušić predstavlja ogromno pojačanje za Sarajevo, postao je trenutno najplaćeniji igrač bordo tima, ostaje samo dilema koji će broj nositi. Navijači Sarajeva priželjkivali su da uzme broj 7, ali je on zauzet od strane Anela Hebibovića i teško je očekivati da će Hebibović lako predati “sedmicu”.

Sretan što je u Sarajevu

Sretan sam što sam u Sarajevu. Dat ću sve od sebe da opravdam očekivanja i povjerenje navijača i ljudi iz kluba. Jedva čekam upoznati sve saigrače, te prve utakmice”, kazao je sinoć nakon potpisivanja ugovora.

Sarajevu predstoji velika borba u nastavku sezone a prvenstveni cilj je odbrana titule prvaka.
Prvi meč u ovoj godini fudbaleri Sarajeva će odigrati 22. februara pred svojim navijačima ptotiv Tuzla City-a, i nema sumnje da nas očekuje jedna od najzanimljivih sezona u historiji Premier lige.