Na ovogodišnjoj BOSEPO olimpijadi projekata predstavit će se čak 237 učenika sa ukupno 139 projekata

Na BOSEPO, najvećoj naučnoj olimpijadi učeničkih projekata, koju već jedanaestu godinu organiziraju Richmond Park obrazovne institucije, predstavit će se čak 237 učesnika, individualno i u timovima sa ukupno 139 projekata. Time BOSEPO potvrđuje reputaciju najveće naučne olimpijade projekata u regionu.

Olimpijada naučnih projekata BOSEPO će se održati 21. i 22. februara 2020. u prostorijama Richmond Park Međunarodne osnovne škole, Sarajevo.

Cilj Olimpijade jeste promocija važnosti i vrijednosti nauke i tehnologije, ali i izazova i perspektiva savremenih vrijednosti društva, kroz sedam osnovnih kategorija:

1. Environment – Zaštita životne sredine;

2. Engineering and IT – Inžinjerstvo i IT;

3. Junior Environment – Zaštita životne sredine za osnovce;

4. Junior Short Movie – Kratki film za osnovce;

5. Junior Engineering and IT – Inžinjerstvo i IT za osnovce;

6. Short Movie – Kratki film;

7. Energy – Energija.

BOSEPO olimpijada naučnih projekata je sjajna prilika za mlade da praktično pokažu svoja znanja, iskažu kreativne sposobnosti i talente, te rade na jačanju sopstvenih kompetencija kao što su kritičko mišljenje, timski rad i komunikacijske vještine. Učenici, naime, imaju zadatak najprije prepoznati određeni problem iz gore navedenih oblasti, te pronaći kreativna i funkcionalna rješenja koja tokom trajanja Olimpijade prezentiraju sudijskom timu i gostima, posjetiteljima olimpijade.

BOSEPO najboljim učesnicima daje priliku učešća na mnogim međunarodnim takmičenjima poput Infomatrix u Rumuniji, Genious Olympiad u Sjedinjenim Američkim Državama, I FEST u Tunisu, Mostratec u Brazilu i druge. Na navedenim događajima mladi ljudi imaju priliku da prošire svoja znanja, upoznaju različite kulture, steknu nova poznanstva te dobiju motivaciju za buduća postignuća. Na taj su način mnogi bivši učesnici BOSEPO naučne olimpijade dobili priliku da studiraju na prestižnim svjetskim univerzitetima poput MIT – a, Oxford – a i Harvard – a.

Događaji poput BOSEPA slijede najsavremenije trendove u edukaciji, kroz utemeljenost na STEM edukacijskim principima, te pripremaju mlade za buduće izazove u ličnom i profesionalnom smislu. BOSEPO je dokaz da Bosna i Hercegovina definitivno ima sjajne mlade ljude u koje treba ulagati.