Načelnik Općine Stari Grad potpisao Ugovor o dodjeli 97 stipendija za studente i učenike

Studenti i učenici općine Stari Grad Sarajevo, njih 97, potpisali su danas s općinskim načelnikom mr. Ibrahimom Hadžibajrićem ugovore o stipendiranju u školskoj/akademskoj 2019/2020.godini. Stipendije su danas dobili izrazito nadareni učenici i studenti, njih 92 i pet učenika deficitarnih zanimanja: mesar, hemijski čistač, elektroenergetičar, plinski vodoinstalater i krojač. Iako su stipendije namijenjene i učenicima koji izučavaju stare, tradicionalne zanate, nažalost ni ove godine nije bilo odziva.

Ova lokalna zajednica posvećuje značajnu pažnju obrazovanju mladih ljudi i osiguranju kvalitetnih uslova za njihov rad u obrazovnim institucijama. Tome u prilog ide i podatak da se visina sredstava za stipendiranje učenika i studenata višestruko uvećala u posljednjih deset, odnosno jedanaest godina. Kako je podcrtao načelnik Hadžibajrić, na početku njegovog prvog mandata godišnji iznos za stipendije bio je oko 70.000 KM, a danas je to između 300.000 i 400.000 KM godišnje.

„U obrazovanju je budućnost. Zato pokušavamo pomoći našim učenicima i studentima tokom njihovog školovanja. Znamo koliko je novca potrebno za obrazovanje pa se nadamo da uspijevamo barem malo olakšati našoj djeci, ali i njihovim roditeljima. Nama trebaju obrazovani ljudi, ali i zanatlije, majstori. Baz njih nema budućnosti ni u Sarajevu, ni u BIH“, poručio je Hadžibajrić. Među stipendistima Općine Stari Grad je i dijete ubijenog policajca Davora Vujinovića koji je ubijen zajedno sa svojim kolegom Adisom Šehovićem u oktobru 2018. godine, prilikom obavljanja redovnih policijskih aktivnosti u naselju Alipašino Polje.

„Obećao sam da ćemo do kraja školovanja stipendirati Davorovu kćerku. Ona je sada peti razred i to je najmanje što možemo učiniti“, kazao je Hadžibajrić.

Jedna od stipendistica Općine je i Ena Muhić, studentica četvrte godine studija prvog ciklusa na Pravnom fakultetu, sa prosjekom 9,5. Ovo je četvrta godina kako je stipendista Općine Stari Grad. „Svaka podrška je vrijedna i dragocjena kada je uložena u znanje, obrazovanje i nas mlade i uvjerena sam da će ova stipendija svakom od nas poslužiti kao motivacija za postizanje još boljih rezultata u budućnosti“, kazala je Ena. Poručila je da uspjeh prati uporne, marljive i odlučne, te da je prepozavanje i nagrada tog uspjeha nešto na što svaki stipendista treba da bude ponosan.

Općina Stari Grad putem Službe za obrazovanje, kulturu, sport svake godine raspisuje konkurs za dodjelu stipendija nadarenim učenicima i studentima, a već četiri godine i za stipendiranje učenika iz oblasti deficitarnih i tradicionalnih zanata. Ukupan iznos koji će biti dodijeljen kroz ove stipendije učenicima i studentima je 85.000 KM.