Najčudesnija i najpoznatija pećina u BiH: Vjetrenica

Pećina Vjetrenica je najveća i najpoznatija pećina u BiH, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine.

Naziv je dobila po misterioznoj pojavi vjetra na ulazu u pećinu za koju su vezane mnoge priče i legende. Prvi put se Vjetrenica kao zanimljivi pećinski fenomen pominje u prvoj evropskoj enciklopediji Historia Naturalist čiji je autor antički pisac i ugledni naučnik Plinije Stariji, 77. godine naše ere.

Vjetrenica je po raznolikosti podzemne faune prva u svijetu. Broji 92 opisane vrste koje su prilagođene samo na život u podzemlju i u drugačijim uslovima ne mogu opstati. Stručnjaci za nju kažu da je živi muzej jer su sve te životinje izumrle na površini terena i sada imaju svoje predstavnijke samo u podzemlju.

U Vjetrenici je ukupno otkriveno više od 6.700 metara podzemnih kanala. Sa paleološke posebnosti, ove jedinstvene pećine su specifična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, misteriozna velika jezera stalaktiti i stalagmiti kao i kamenice po kojoj je Vjetrenica jako karakteristična.

Postoji i predanje o tome da se hodnici ove pećine protežu sve do Dubrovnika odakle možda i vjetar dolazi.

Vjetar koji struji iz Vjetrenice, i po kojem ova pećina i dobila ime, prava je misterija jer je teško shvatiti odakle dolazi. Iako nikad nisu pronađeni, sumnja se da ima još ulaza u ovu pećinu.