Nakon istraga o osjetljivim temama: Hakerski napad na bh. novinsku agenciju Patria

Bh. novinska agencija Patria proteklih sati nalazila se pod jakim i ciljanim hakerskim napadima. Ovo nije prvi put da se ova medijska kuća našla na meti hakera.

Prema mišljenju stručnjaka radilo se o planiranim napadima koji imaju za cilj onemogućiti plasman infomacija bh. novinske agencije Patria do medija u BiH i krajnjih korisnika.

Hakerski napadi došli su u vrijeme priča o istragama u vezi sa diplomom Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e, a kada tekstovi plasirani na medijima bliskim SDA i Bakiru Izetbegoviću nisu ušutkali novinare Patrije, i nakon objave teksta “Dok Mehmedagić ‘ganja’ diplomu teroristi u Sarajevu razvijaju mrežu” napad je postao najjači i web stranica je pala.

Tehničke službe uspjele su na kraju stranicu staviti u funkciju.

Obzirom da je bh. novinska agencija Patria (NAP) dinamičan i profesionalan, patriotski orijentirani medij, koji aktivno prati politička dešavanja u BiH te da su već dobrano prepoznatljivi u svom utjecaju postoji osnov za razumnu sumnju da se i u ovom slučaju radi o politički motiviranom napadu.

Pravni tim bh. novinske agencije Patria nakon prikupljene dokumentacije o ovom krivičnom djelu odlučio je da će prijaviti nadležnim organima osobe odgovorne za ovaj napad. Napad će biti prijavljen novinarskim udruženjima, stranim ambasadama OSCE-u i OHR-u.

Sarajevska sehara ovim putem pruža podršku kolegama iz ove medijske kuće.