Naučnik izmislio izvrnute solarne ploče koje stvaraju energiju i tokom noći

Solarne ploče, poznate i kao fotonaponski solarni paneli, suočavaju se s nekoliko izazova. Prvenstveno ih ometa promjena godišnjih doba, koja donosi oblačne i kraće dane, dok je osnovni izazov nemogućnost rada noću.

Profesor Jeremy Munday s kalifornijskog Sveučilišta u Davisu je našao rješenje za ovaj problem. U svojoj studiji on izlaže nacrt izvrnutih solarnih ploča koje mogu upijati električnu energiju noćnog neba, piše Euronews Living.

Izvrnuta solarna ploča?

Klasični solarni paneli su hladni objekti koji apsorbiraju energiju iz Sunčeve topline. Ove, izvrnute, solarne ploče bi noću radile u suprotnom smjeru. Kao topliji objekti bili bi usmjereni prema noćnom nebu, puno hladnijem objektu, prenosi Index.hr.

Obična solarna ćelija stvara energiju apsorbiranjem Sunčeve svjetlosti, što uzrokuje pojavu napona i struje. Novi uređaji funkcioniraju suprotno i emitiraju svjetlost tako da struja i napon idu u suprotnom smjeru, a vi i dalje proizvodite energiju. Koriste se drugačiji materijali, ali princip koji stoji iza toga je isti“, objasnio je Munday.

Prema Mundayevom nacrtu, izvrnuta solarna ploča bi bila u stanju proizvesti i do 50 vati energije po kvadratnom metru, što je četvrtina energije koju obični paneli proizvedu tijekom dana. Novi sistem bi funkcionirao i danju, u slučaju da nestane svjetlosti ili ako su paneli okrenuti od Sunca. Pojedina istraživanja ukazuju i na mogućnost prikupljanja otpadne topline koju proizvode veliki strojevi.

Projekat tek u fazi nacrta

Inače, ovaj princip nije novina. I sami ga primjenjujemo ljeti, kada otvorimo vrata i prozore kako bi toplina napustila dom. U osnovi, ovakav oblik pasivnog hlađenja koristi noćno nebo kao ogromni izvor topline.

Prošlogodišnji eksperiment Sveučilišta Stanford je pokazao da se tehnologijom može proizvesti energija koristeći promjenu u temperaturi između dana i noći. Iako su izvrnute solarne ploče tek u fazi nacrta, ovakav izum bi mogao riješiti problem sakupljanja Sunčeve energije u područjima gdje su vremenske prilike promjenjive ili postoji manjak Sunčeve svjetlosti.